Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
6 грудня 2021 р. Всi новини

Україна ще ратифіковує угоду про участь в «Горизонт Європа», але вже виграла 2 проєкти на 800 тис. євро – МОН

 

Хоч ратифікація угоди про участь України в «Горизонт Європа» ще триває, але наші вчені та підприємці з початку 2021 року можуть брати участь у програмі на рівні з європейськими колегами.

Зокрема, вже зараз 2 українські проєкти на 800 тис. євро прийняті до фінансування.

Про це йшлося під час інфодня «Horizon Europe Launch Day in Ukraine», який відбувається сьогодні, 3 грудня 2021 року, в онлайн та офлайн-форматах.

«12 жовтня цього року на 23-му Саміті Україна – ЄС було підписано угоду про участь України в програмі “Горизонт Європа” та комплементарній програмі “Євратом”. Звісно, перед нами ще стоїть завдання виконання всіх внутрішньодержавних процедур для ратифікації угоди. Але завдячуючи тому, що для України діють перехідні умови, наші представники ще з початку року мають право брати участь у відкритих конкурсах програми», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України з європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Зараз проєкт закону щодо ратифікації угоди вже перебуває в Офісі Президента України й до кінця року має потрапити на розгляд Верховної Ради України.

«Україна стала першою країною Східного партнерства, яка підписала угоду щодо участі в "Горизонт Європа". Була проведена фундаментальна робота, щоб наші науковці змогли якомога швидше долучатися до колаборацій з європейськими колегами й уже на початку знали про основні можливості, механізми роботи програми. У нас вже є інформація, що перші 2 українські проєкти на суму 800 тис. євро були обрані для фінансування. Але підбиття підсумків різних конкурсах зараз тільки починається, і я впевнений, що найближчим часом ця кількість збільшиться, і Україна матиме експоненційне зростання в програмі», – повідомив в.о. генерального директора директорату науки та інновацій МОН Григорій Мозолевич.

Щоб участь українських представників у «Горизонт Європа» була ще масштабнішою та якіснішою, ніж у «Горизонт 2020», МОН планує:

  • вдосконалити та розвивати діяльність Національних контактних пунктів – головних джерел інформування та підтримки учасників програми;
  • відкрити центральний офіс програми «Горизонт Європа» в Україні для надання інформаційної та юридичної підтримки;
  • запустити Національний портал програми для простішої комунікації та пошуку партнерів;
  • сприяти співпраці вчених та малого й середнього бізнесу;
  • покращувати міжвідомче співробітництво, а також розвивати співпрацю між ЦОВВ та вченими.

«Сьогодні ми проводимо інфодень, щоб докладно розповісти про програму та її можливості. Прошу вас приєднуватися до поширення цієї інформації. Всі конкурси відкриті для українських учасників, й ви сміливо можете в них брати участь, знаючи, що 2022 року – після ратифікації угоди – український Уряд сплатить відповідні внески і проєкти будуть профінансовані», – додав Григорій Мозолевич.

До учасників заходу також звернулася Сігне Ратсо, заступниця генерального директора директорату науки та інновацій Єврокомісії. Вона наголосила, що Україна є досить помітною в програмі «Горизонт 2020», й закликала наших представників активно долучатися до ще амбітнішої «Горизонт Європа».

«Головні цілі “Горизонт Європа” – розширення дослідницької бази, розвиток цифрових трансформацій, боротьба зі зміною клімату. 40% бюджету буде направлено саме на напрями, пов'язані з цифровою трансформацією та кліматом. Йдеться про розвиток енергетичного сектору, радіаційної безпеки, радіокосмічної індустрії, і я маю багато очікувань від України», – сказала Сігне Ратсо.

Під час інфодня учасники дізналися та обговорили:

  • нові пріоритети, структури та напрями дев’ятої програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»;
  • європейські та національні інструменти підтримки досліджень та інновацій в Україні;
  • нові глобальні та індустріальні виклики, що постануть перед світовою спільнотою протягом наступного десятиліття.

Крім того на заході представники різних напрямів – науки, інновацій, бізнесу, органів влади – мали змогу познайомитися та поспілкуватися між собою, а також з учасниками «Горизонт 2020».

 

 

 

За матеріалами: МОН