Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 грудня 2021 р. Всi новини

Міжнародний онлайн-форум «Людський капітал – 2030»

 

Впродовж двох днів – 2 та 3 грудня 2021 року – відбувалася потужна дискусія на 5 панелях за участі 53-х спікерів – Міжнародний онлайн-форум «Людський капітал – 2030». 

У заході взяли участь Голова Верховної України, очільники міністерств, Офісу Президента, українські та міжнародні партнери, представники бізнесу, роботодавців, профспілок, бізнес-асоціацій, Народні депутати України.

Предмет дискусії форуму – розвиток та гармонізація системи професійних та освітніх кваліфікацій є важливим для системи освіти, мобільності робочої сили, розвитку ринку праці, залучення інвестицій в Україну і впровадження міжнародних стандартів. Така гармонізація кваліфікацій робить ринок праці України більш сприятливим, порівнюваним та справедливим і надає змогу спілкуватись однією мовою з європейськими партнерами, зокрема, з європейським бізнесом.

Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у роботі заходу взяли заступники Голови Профспілки Сергій Романюк та Ольга Чабанюк, які привітати від Профспілки освітян усіх учасників та онлайн глядачів із подією міжнародного значення та підкреслили доцільність обрання теми форуму, адже саме людський капітал – один з ключових елементів національного багатства, що забезпечує довгострокове зростання економіки, а освіта, її якість є вирішальною у формуванні людського капіталу. Це ті основні питання, над яким профспілка працює щоденно.

Було також зазначено, що на шляху до євроінтеграції в економіці, сфері праці, досягнення соціального добробуту головною цінністю виступає людина праці, творець матеріальних і суспільних благ. Для динамічного підвищення рівня життя якої, потрібно, щоб щорічні темпи зростання національної економіки становили більше 5%.

Сприяння розвитку економіки, відродження промисловості, агрокомплексу, сектору державних і громадських послуг сконцентровано на створенні якісних високотехнологічних, продуктивних робочих місць. Адже, з одного боку, тільки офіційне безробіття становить 1,700 тисяч осіб, ще 3,3 млн – неформально зайняті і до 5 млн – трудові мігранти, які не знайшли застосування своїм професійним здібностям в Україні, а з іншого боку, спостерігається дефіцит кваліфікованих фахівців. Це і є простором для спільної діяльності профспілок, Національної агенції кваліфікації та роботодавців, щоб зупинити міграцію та створити гідні умови праці на національному рівні. І саме у співпраці ці інституції зможуть допомогти людям стати конкурентними на ринку праці у своїй країні, оволодіти новітніми професійними знаннями і навичками, сприяти створенню умов для навчання впродовж всього життя, забезпечити зв’язок між навчальними закладами, закладами формальної і неформальної освіти і виробництвом, бізнесом. Спікери наголосили, що лише у форматі соціального діалогу можна досягнути успіху!

На завершення виступів було закцентовано увагу, що відповідальність за достойний рівень життя людей лежить на роботодавцях, на бізнесі, і на власне якісно підготовленому фахівцеві. Адже належний рівень життя забезпечить збереження людського капіталу в країні та допоможе розвиватися нашій державі.

Організатором форуму Національне агентство кваліфікацій спільно з Кабінетом Міністрів України, Міністерством економіки України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством соціальної політики України, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.