Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
6 січня 2022 р. Всi новини

Різдво Христове – родинне свято любові та надії

 

За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва – із духовних та матеріальних приготувань.

Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Надвечір'ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.

Цей день – один із найбільш шанованих днів для всіх християн – і східного, і західного обрядів – та одне з найважливіших родинних свят, коли уся сім’я збирається за одним столом. 

Вважається, що до Різдва обов'язково потрібно зробити прибирання в домі й приготувати 12 пісних страв. Вечеря на Святвечір має бути пісною, а головною стравою є кутя. День має свої традиції, прикмети та головні атрибутами свята – колядки. 

Вважалося, що головне, що потрібно зробити у Святий Вечір 6 січня – це сходити на службу до церкви. Після богослужіння, з появою першої зірки сім’я приступає до вечірньої трапези. Починають з куті, потім йдуть інші страви. 

Відзначимо, що під час вечері на Святвечір дозволяється випити трохи вина, крім того, у свято варто бути святково одягненим і уникати речей чорного кольору.

Також обов'язково на святковому столі мають бути:

  • Свічка. Горіння свічки – це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від Хрещення до смерті. Це – символ готовності людини до зустрічі із Богом.
  • Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом. Сіль вказує на внутрішню суть людини.
  • Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров’я.

Дуже важливо також цього дня пробачити своїх ворогів і попросити вибачення у всіх, кого ви колись чимось могли образити. Вважається, що саме в це свято вибачитися і забути образу легше.

Також у Святий Вечір прийнято поминати покійних, для душ предків спеціально залишають кутю та інші страви на накритому столі. 

Після Святої вечері прийнято йти колядувати. Кажуть, що чим більше колядників прийде до вашого дому, тим кращим і успішнішим буде рік. Відзначимо, традиції на Святий вечір трішки різняться, в залежності від регіону України, адже в деяких регіонах колядувати ходять вже  наступного дня – 7 січня.

Так на сході та в центрі внуки повинні були занести страви бабусі з дідусем, племінники – до тітки і дядька, хрещеники – до хрещених батьків. А ось на Покутті та Гуцульщині їжею традиційно ділилися з бідняками.

Після Святої вечері починалися забави. Наприклад, малі діти бігали по хаті і квоктали, щоб квочки на яйця сідали. За це їм давали горішки, смаколики і дрібні монети.

Різдво Христове – це одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди, збираючись разом за одним столом.

Щиро вітаємо вас зі Святим вечором! Бажаємо смачної вам куті, веселої родини, міцного здоров’я та щасливого Різдва!

Христос народився!

Славімо Його!