Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 січня 2022 р. Всi новини

Становище молоді в Україні 2021: нове соціологічне дослідження

 

Міністерство молоді та спорту України оприлюднило репрезентативне соціологічне дослідження становища молоді в Україні 2021. 

Дослідження проведено холдингом «4SERVICE HOLDING» на замовлення міністерства. 

Мета дослідження – виявлення основних проблем соціального становища та розвитку молоді України, її цінностей та уподобань, аналіз ефективних механізмів і шляхів створення сприятливих умов для молоді на ринку праці.

Опитування присвячено таким темам «Цінності молоді», «Ефективність молодіжної політики: оцінка молоддю», «Громадська та політична активність молоді», «Навчання, освіта, працевлаштування та зайнятість молоді», «Мобільність та міграційні настанови молоді», «Здоровий спосіб життя молоді» та «Інформаційні потреби молоді».

Відповідно до результатів життєві пріоритети молоді, порівняно із минулорічними дослідженнями, залишаються стабільними. Це – сімейне щастя, здоров’я та кар’єра, а також, бажання досягнути багатства й можливість реалізувати свій талант і здібності.

Вибір особистих дороговказів сучасної молоді є сконструюваний з декілька просторів; перший простір, найважливіший, складається з бажань бути здоровими та добре почуватися (75,7%), мати матеріальний добробут (58,7%) та добрих та надійних друзів (45,8%). 

Другий простір – простір щасливої власної родини (40,9%), важливості відчуття захищеності та впевненості у майбутньому (39,7%), можливості щодо особистісного розвитку (37,4%) та наявності цікавої та улюбленої роботи (37%), а також, відчуття свободи та незалежності у власних рішеннях та діях (36,3%). 

Третє коло особистого світобудування для молоді, це цікаве дозвілля (31,5%), особисті стосунки (29%), творча або професійна самореалізація (25,3%) та діти (23,2%).

Серед привабливих для молоді професій, бізнесмена, підприємця (приваблива для 39,9%), спеціаліста програмного забезпечення і комп'ютерної техніки (приваблива для 31,5%), менеджера, фахівця комерційної організації (приваблива для 22,6%), банківського працівника (приваблива для 20,5%), дизайнера (приваблива для 20,2%) та юриста (приваблива для 17%)..

Серед професій що молодь оцінює як ті, що забезпечують успіх, професії бізнесмена та підприємця (вважається такою що забезпечує успіх для 52,7% молоді), спеціаліста програмного забезпечення і комп’ютерної техніки (вважається такою що забезпечує успіх для 45,8%), юриста (вважається такою що забезпечує успіх для 27%) та банківського працівника (вважається такою що забезпечує успіх для 24,9%).

Більшою мірою, серед особистих проблем, молодь турбує відсутність грошей – низький рівень зарплати та стипендії (45,1%), здоров’я (своє і близьких) (35,2%) та відсутність вільного часу (37,7%).

Серед респондентів у 2021 році переважає молодь що має повну вищу освіту – 30,5%; молоді чоловіки переважають у когорті молоді, що має професійно-технічну освіту, молоді жінки – у когорті молоді що має повною вищою освітою (34,2%).

Дослідження проведено шляхом особистого опитування двох тисяч громадян України віком від 14 до 35 років методом обличчям до обличчя у всіх регіонах країни.

 

Завантажити Репрезентативне соціологічне дослідження 

Завантажити Звіт за результатами дослідження

 

За матеріалами – Міністерства молоді та спорту України