Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 лютого 2022 р. Всi новини

Сьогодні – День жінок і дівчат у науці!

 

11 лютого щорічно в світі відзначають День жінок і дівчат у науці. Це день встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 15 грудня 2015 року з метою досягнення повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечення гендерної рівності й розширення прав і можливостей жінок і дівчат. 

7-а Міжнародна асамблея жінок і дівчат у науці, що відбуватиметься 11 лютого 2022 року у віртуальному форматі зі штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, має на меті визнати роль жінок і дівчат у науці не лише як бенефіціарів, а й як агентів змін, у тому числі з огляду на прискорення прогресу на шляху до досягнення Цілі сталого розвитку №6 (Чиста вода та санітарія).

Тому тема 7-го Міжнародного дня жінок і дівчат у науці це – «Рівність, різноманітність та інклюзія: вода об’єднує нас». 

У звітах ООН зазначається, що мільярди людей у всьому світі не зможуть отримати доступ до безпечної питної води, кращих санітарних умов та гігієни в 2030 році, якщо прогрес не збільшиться вчетверо. Зростання попиту, погане управління та неспроможність зберегти водні ресурси, до яких додається зміна клімату, є ключовими проблемами, які терміново вимагають нового сталого цілісного підходу для підтримки побудови стратегій щодо води.

VII Міжнародну асамблею жінок і дівчат у науці спільно організують Міжнародний фонд Королівської академії наук (RASIT) та постійні представництва Кіпру, Мальти, Марокко, Філіппін, Польщі, Португалії, Катару, Словаччини, Словенії, Іспанії та інших країн. 

Загалом наука та гендерна рівність є важливими для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року. 

За останні 15 років світова спільнота доклала чимало зусиль для натхнення та залучення жінок та дівчат до науки. Тим не менше, жінки і дівчата й досі недостатньо представлені в науці. 

Українки гучно зарекомендували себе в молекулярній біофізиці, психології, наноматеріалознавстві та комп’ютерній інженерії у тому числі і за кордоном.

Наша країна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу (станом на 2021 рік). 

 

 

 

 За матеріалами – ЮНЕСКО