Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
3 жовтня 2011 р. Всi новини

Альянс USETI надав пропозиції щодо проекту умов прийому до вузів у 2012 році

 

 

 В альянсі пропонують обмежити строк дії сертифікатів ЗНО, скасувати обмеження щодо мінімального бала ЗНО та продовжити використовувати інформаційну систему Конкурс у 2012 році.


Альянсом USETI проведено серію експертних зустрічей, під час яких були сформульовані пропозиції щодо покращення Умов прийому до вищих навчальних закладів на 2012 рік.

 Зокрема в організації пропонують передбачити право подання сертифікатів ЗНО лише за 2009-2012 роки.

 "Бал сертифіката є рейтинговою оцінкою і залежить від загального обсягу тих, хто проходить ЗНО. Крім того, час від часу зазнають зміни навчальні програми з предметів і відповідно програми ЗНО", - йдеться в пропозиціях USETI щодо обговорюваних умов вступу до вузів.

 У альянсі також зазначили, що вищі навчальні заклади при плануванні навчання орієнтуються на навчальні програми середньої школи останніх років. Тому можна допустити, що результати ЗНО останніх трьох років є до певної міри порівнювані між собою.

 "Для періоду у п’ять років, як пропонується проектом умов вступу-2012, це порівняння буде некоректним. Цей висновок узгоджуються зі світовою практикою. Нам невідомі країни, де результати можуть використовуватись протягом п’яти років", - повідомили експерти.

 В USETI також запропонували вилучити обмеження щодо мінімально необхідних балів сертифіката ЗНО для вступу до вищих навчальних закладів та надати приймальним комісіям право допускати до участі у конкурсі всіх абітурієнтів, які подають сертифікати УЦОЯО з відповідних загальноосвітніх предметів.

 "Бал сертифіката ЗНО не є критеріальною оцінкою і не визначає рівень навчальних досягнень з предмета. Бал вказує рейтинг особи порівняно з іншими учасниками ЗНО", - зазначили експерти USETI.

 Бар’єр у 124 бали позбавляє права на вступ приблизно 6-9 % від загального числа учасників ЗНО, а бар’єр у 140 балів позбавить права вступу приблизно третину тих, хто проходив ЗНО з відповідного предмета.

 "Застосовуючи це обмеження стосовно профільних предметів, слід мати на увазі, що під цю категорію попадають такі предмети, як фізика, хімія, географія, біологія, ЗНО з яких проходить обмежене число учасників, які мотивовані до вивчення саме цих предметів і мають відносно інших випускників суттєво кращі знання з предмета. Тим не менше, пропозиція позбавить третину учасників права вступу, що є не логічним і несправедливим", - зазначається в пропозиціях організації.

 Крім того, згідно Конституції та законів "Про освіту" та "Про вищу освіту" право на участь у конкурсі на вступ до ВНЗ мають особи, які здобули повну загальну середню освіту. Запровадження бар’єру, який по суті є бар’єром на допуск до участі в конкурсі є порушенням права на доступ до вищої освіти.

 "Можна спрогнозувати, що підняття бар’єру до 140 балів призведе до пошуку вступниками, батьками та ректорами ВНЗ шляхів для його обходу, що не сприятиме якості вступної кампанії", - повідомили в USETI.

 Доцільно залишити право встановлювати бар’єри за вищими навчальними закладами, як умову проходження конкурсу.

 В USETI також запропонували залишити у 2012 році інформаційну систему "Конкурс" як засіб громадського моніторингу за перебігом вступної кампанії.

 "Підготовлені пропозиції були надіслані міністру освіти Д.Табачнику", - повідомили а альянсі.

 

 

По матеріалам: osvita.ua