Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 жовтня 2011 р. Всi новини

99% вчителів початкових класів в Україні - жінки, - ЮНЕСКО

 

 

Всесвітній день вчителя, що відзначається 5 жовтня, цього року буде присвячений темі "Вчителі - за гендерну рівність".


Тема є надзвичайно актуальною, підкреслюють в Статистичному інституті ЮНЕСКО, оскільки жінки складають більшість вчителів початкових класів.

 Згідно з наданими даними, у світі налічується 62% вчителів-жінок у початкових класах загальноосвітніх шкіл.

 У деяких країнах на них припадає 90% від загального числа вчителів цієї ланки освіти. До цих країн належить і Україна, згідно зі статистикою 99% вчителів початкових класів в нашій країні - жінки. Аналогічний показник і у сусідній Білорусі.

 У Чехії, Казахстані, Молдові та Словенії цей показник становить 98%, в Киргизстані, Литві: 97%; Угорщини: 96%; Болгарії: 94%; Латвії: 93%; Бразилії та Сан-Марино: 91%; Австрії та Кувейті: 90%.

 Умови їх праці, заробітна плата і положення в суспільстві продовжують погіршуватися, відзначають в ЮНЕСКО.

 "Для того, щоб наші діти могли повною мірою реалізувати свої права, нам необхідно розробити політику і стратегію, що дозволять створювати умови для роботи жінок і чоловіків, здатних вести навчання в атмосфері, що забезпечує дотримання гендерної рівності", - йдеться в посланні , що підписане Генеральним директором ЮНЕСКО Іриною Боковою.

 У зв'язку з Всесвітнім днем учителя, 5 жовтня в штаб-квартирі ЮНЕСКО відбудеться симпозіум присвячений гендерній рівності в школах, в рамках якого пройде обговорення тем пов'язаних з професією вчителя і гендерних аспектів, зокрема представництвом жінок на відповідальних посадах у системі освіти.

 Нагадаємо, Всесвітній день вчителя проводиться з 5 жовтня 1994 року - в цей день була прийнята Рекомендація ЮНЕСКО про вчителів. У ній висвітлювалися питання політики в галузі освіти, навчальних програм, підготовки вчителів, забезпечення їх роботою, умовами праці та участі у прийнятті рішень.

 

По матеріалам: osvita.ua