Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 жовтня 2011 р. Всi новини

На навчання восьми студентів за кордоном держава витратить майже 3 млн гривень

 

 

У Міносвіти затверджено списки студентів, аспірантів і науково-педагогічних працівників, які мають навчатись і стажуватися за кордоном у 2011/12 навчальному році.


Про це йдеться у відповідному наказі №1154, що підписаний міністром освіти Дмитром Табачником.

 Документом затверджені списки студентів, аспірантів і науково-педагогічних працівників, які за рішеннями конкурсної комісії рекомендовані на навчання та проходження стажування у провідних закордонних вищих навчальних закладах.

 Необхідно зазначити, що витрати держави на навчання та перебування восьми українських студентів за кордоном, складуть 2 млн 970 тис. грн. З них безпосередньо за навчальні послуги держава заплатить 394 тис. грн, решта коштів буде спрямована на витрати студентів, що пов’язані з харчуванням і проживанням у країнах Європи.

 Отже сума витрат кожного студента, залежно від країни перебування, оцінена міністерством освіти від 41000 до 540000 грн за навчальний рік.

 Двом студенткам національних університетів буде надано фантастичні за европейскими стандартами суми на харчування та проживання у Італії та Франції, які протягом року отримають по 540000 грн кожна, що еквівалентно 50 800 євро.

 Відповідно до наказу Міносвіти, департаменту економіки та фінансування доручено здійснити фінансування вищих навчальних закладів, згідно зі списками осіб, які направленні на навчання.

 А керівники вузів, студенти яких є учасниками програми навчання за кордоном, мають перерахувати кошти за освітні послуги закордонним навчальним закладам і фінансувати витрати студентів, що пов’язані з проживанням і харчуванням протягом навчання.

 Слід зазначити, що прожитковий мінімум у Європі для студента в середньому складає 1200 євро, тобто 14 400 євро на рік. Але, за словами директора агентства з освіти за кордоном Домар Тревел Ед’юкешн Олесі Шахраюк, вартість проживання варіюється в залежності від країни перебування.

 "У середньому, проживання в хороших умовах, харчування та транспортні витрати обходяться студенту в 1600 євро на місяць, при цьому все залежить від країни та міста. Наприклад, оренда однокімнатної квартири в Мілані або Римі обійдеться в 700-800 євро на місяць, а харчування та інші витрати потягнуть на 600-800 євро на місяць, хоча тут усе залежить від потреб студента. Проживання у провінції або у студентських містечках обійдеться дешевше", - каже О. Шахраюк.

 Також при багатьох європейських університетах існують резиденції, в яких проживають студенти і проживання в яких дешевше. "Вартість проживання в резиденціях коливається від 500 до 1000 євро на місяць залежно від умов і наявності харчування. Наприклад, одномісний номер зі сніданком і вечерею при університетах Мілана коштує 1000 євро на місяць, двомісний номер без харчування обійдеться у два рази дешевше. У Голландії окрема кімната в резиденції коштуватиме 600-700 євро", - зазначила фахівець з освіти за кордоном.

 Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Микола Азаров, який є ініціатором програми навчання, у середині вересня зустрівся зі студентами, яким пощастило протягом року навчатися в європейських університетах за рахунок держави.

 "Ми сподіваємося, що конкурс, який провело Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, дозволить виявити найбільш здібних і талановитих серед студентів, виявити таких, які готові своє життя присвятити науці та науковим відкриттям", - підкреслив Микола Азаров.

 Прем’єр-міністр зауважив, що такий конкурс тепер відбуватиметься щорічно.

 Конкурсний відбір серед студентів, які поїдуть навчатися за кордон за державний кошт, проводило Міністерство освіти і науки, молоді та спорту на доручення Кабінету Міністрів. У конкурсі взяло участь близько 500 студентів із різних вузів України.

 

 

По матеріалам: osvita.ua