Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 жовтня 2011 р. Всi новини

Роль соціальних мереж у працевлаштуванні

 

 

 

Навчання у престижному університеті є першим кроком на шляху до успішної кар'єри, але чи зможуть такі популярні соціальні мережі, як Facebook або ВКонтакте вплинути на ваші шанси отримати бажану роботу?


Життя студента складається з досліджень, завдань, кар'єрних устремлінь і, звичайно ж, веселощів. Частина студентського досвіду - це саме студентське життя, і в цьому віці місцем обміну враженнями є соціальні мережі, такі як Facebook.

Тим не менш, соціальні мережі - це не тільки студентське співтовариство. Свої сторінки є не тільки у студентів, а й у викладачів, батьків, корпоративних компаній та роботодавців. Так що подумайте - чи варто оприлюднювати фотоальбом ваших студентських витівок під час дня першокурсника?

У повідомленнях ЗМІ, підкреслюється, що студентам, які насолоджуються свободою під час навчання в університеті, необхідно піддавати цензурі свої сторінки в соціальних мережах, або ж переконатися, що студентські витівки, зафіксовані на цифрових фотографіях не доступні потенційним роботодавцям.

Проте, останні дослідження показують, що користувачі соціальних мереж, у тому числі й студенти, можуть зітхнути спокійно. Як з'ясувалося, три чверті роботодавців за кордоном поки не використовують інформацію із соціальних мереж при наборі співробітників, не кажучи вже про українських роботодавців. Опитування понад 220 директорів з персоналу, проведене британським журналом Personnel Today і юридичною фірмою Charles Russell показало, що 73% компаній не перевіряють такі сайти, як Facebook під час процесу найму працівників.

Дослідження свідчить, що благодійні організації (8%) і фірми роздрібної торгівлі (7%) найрідше використовують такі методи. Роботодавці ж сфери ЗМІ, професійних послуг та фінансів частіше заходять в Інтернет, щоб перевірити профілі кандидатів: більше 35% керівників HR відділів з цих секторів кажуть, що використовують цей метод. Один з респондентів також стверджував, що використовує соціальні мережі для пошуку висококваліфікованих працівників: "Ми широко використовуємо соціальні мережі для набору працівників до нашої організації", - сказав він.

Деякі вважають, що такі сайти ненадійні і не планують використовувати соціальні мережі для перевірки інформації про кандидата, оскільки достовірність інформації сумнівна.

З дослідження зрозуміло, що дуже мало роботодавців використовують соціальні мережі для прийняття рішень щодо набору персоналу. Читаючи результати цього дослідження, студенти університетів можуть зітхнути з полегшенням. Їх профілі в соціальних мережах, заповнені студентськими витівками, проглядатимуть такі ж студенти, а не потенційні роботодавці.

Але студенти не мають і недооцінювати Facebook щодо можливостей працевлаштування. Не дарма Facebook називають феноменом соціальних мереж. Розмови на стіні, участь у групах, або відвідування подій на Facebook може зробити вам добру послугу в справі знайомства з потенційним роботодавцем або первісної бесіди з ним.

 

 

 

По матеріалам: osvita.ua