Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 липня 2022 р. Всi новини

Тривалість відпусток освітян відновлено: внесено законодавчі зміни

 

1 липня 2022 року Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (реєстр. № 7251).

Поіменним голосуванням депутатів про проект Закону № 7251  у другому читанні та в цілому підтримано зміни до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 

Як вбачається з порівняльної таблиці до другого читання станом на 01.07.2022 року в проекті Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» частину першу статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» викладено в такій редакції: 

«Стаття 12. Відпустки

1. У період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік. 

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. 

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. 

Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України «Про відпустки» у період дії воєнного стану не застосовуються».

Попередня редакція цієї статті передбачала, що  «щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні».

Отже, нормами прийнятого Закону № 7251 скасовано імперативну норму щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки 24 календарними днями для педагогічних працівників та у такий спосіб повернуто відпустку тривалістю 56 календарних днів, відповідно до умов надання та тривалості щорічних основних відпусток встановлених Законом України «Про відпустки» та Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 № 346.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.