Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 вересня 2022 р. Всi новини

Об’єктивні дані про освіту в Україні: оприлюднено звіт за підсумками другого циклу моніторингу якості початкової освіти

 

2016 року Міністерством освіти і науки України було ініційовано проведення довготривалого загальнодержавного зовнішнього моніторингу якості початкової освіти «Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи закладів загальної освіти» (скорочено – ЗЗМЯПО). 

Метою моніторингу, з одного боку, є отримання об’єктивних даних про поточний стан сформованості ключових компетентностей випускників початкової школи, а з іншого, – простеження змін у якості початкової освіти в процесі впровадження концепції Нової української школи.

У 2018 року було проведено перший цикл ЗЗМЯПО, результати якого викладено в ґрунтовному 5-томному звіті, підготовленому фахівцями Українського центру оцінювання якості освіти. Другий цикл ЗЗМЯПО було заплановано провести у 2020 році, однак через пандемію COVID-19 його було проведено навесні 2021 року. 

Учасниками ЗЗМЯПО-2021 стали близько 8 000 четвертокласників, а також 475 учителів молодших класів із 355 закладів загальної середньої освіти. Вибірка учнів-учасників репрезентативно за різними параметрами (тип закладу освіти, тип місцевості, регіон розташування закладу освіти) представила 426 375 випускників початкової школи України 2021 року.

Дані, зібрані за підсумками цього циклу моніторингу дали змогу не лише зробити об’єктивні висновки щодо рівнів сформованості у випускників початкової школи читацької та математичної компетентностей, а й визначити тенденцію в навчальних досягненнях четвертокласників, що означилася за три роки (між 2018 та 2021 роками). Крім цього, важливим питанням, що було досліджене в межах другого циклу моніторингу, стало те, як тривале дистанційне навчання внаслідок пандемії COVID-19 позначилося на успішності здобувачів початкової освіти. Ці дані є першими дійсно об’єктивними  відомостями щодо цього питання і, безперечно, стануть у пригоді вчительству з огляду на актуальність дистанційного формату навчання через війну.

Більш детально з результатами за підсумками ЗЗМЯПО-2021 можна ознайомитися у Звіті, що складається із двох частин: 

Крім того, з основними висновками та результатами моніторингу можна ознайомитися в узагальнених варіантах звітів:

28 вересня 2022 року о 15:00 відбудеться представлення найважливіших результатів ЗЗМЯПО-2021 у межах онлайнової конференції, яку організовує Український центр оцінювання якості освіти спільно з Міністерством освіти і науки України. Трансляція виступів учасників конференції буде здійснюватися на офіційному ютуб-каналі Українського центру.

 

 

 

 

За матеріалами – УЦОЯО