Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
31 жовтня 2011 р. Всi новини

Вища освіта в США: дворічні коледжі vs. чотирирічні коледжі для українських студентів

 

 


Система вищої освіти в США, як і в більшості інших країн, ділиться на два основні рівні: undergraduate - вища освіта до ступеня “бакалавр” та graduate - навчання на магістерських програмах і вище.

З різних причин, далеко не всі студенти продовжують навчання на магістерських і докторських програмах, тому заклади, де здобувають undergraduate-ступені, складають основу системи вищої освіти США, якщо судити за кількістю студентів, яких вони готують до професійного життя.

На рівні undergraduate, відразу після закінчення середньої школи чи пізніше, в США навчаються у державних і приватних коледжах. Коледжі, в свою чергу, діляться на два види: дворічні або "ком’юніті"-коледжі (community colleges), які ще називають "джуніор"-коледжами (junior colleges) та чотирирічні коледжі, які часто крім undergraduate-програм пропонують ще програми graduate та прирівнюються до університетів.

У дворічних коледжах студенти здобувають ступінь Associate (асоційований диплом) (Associate of Arts, Associate of Science, Associate in Business Administration тощо). Цей ступінь є найпершим і найнижчим в американській системі вищої освіти. Програма навчання у дворічному коледжі може мати професійно-технічне (vocational), інженерне (engineering), бізнесове (business) чи гуманітарне (liberal arts) спрямування.

Для студентів, які не бажають або не можуть витрачати далі час і гроші на навчання, ступеня Associate буде достатньо, щоб працювати, наприклад, помічником бухгалтера чи маркетолога, менеджером у магазині одягу, інколи фінансовим аналітиком, клерком у банкові чи страховій компанії. Найчастіше працювати після закінчення коледжу йдуть студенти, спеціальність (major) яких має професійно-технічний чи інженерний фокус.

У чотирирічних коледжах здобувають Bachelor's degree - ступінь і диплом бакалавра. Бакалавріат - повноцінна вища освіта. Закінчивши чотирирічний коледж, можна йти працювати, а можна навчатися далі на магістерській програмі. І хоча більшість студентів починає свою зайнятість з початкових посад, із ступенем Bachelor варто розраховувати на набагато кращі кар’єрні досягнення та вищу заробітну плату в майбутньому, ніж із ступенем Associate.

Українці, які приїжджають в США для здобуття вищої освіти, зазвичай налаштовані на навчання до ступеня "бакалавр" і вище. Адже з повноцінною вищою освітою більше перспектив і в Україні, і за кордоном. "Проте плануючи навчання в США, - зазначає партнер освітньої агенції "Вивчай!" Юлія Кобук - ні в якому разі не можна оминати увагою дворічні коледжі. Ми радимо ставати на шлях вищої освіти в США саме в ком’юніті-коледжах найперше тим студентам з України, рівень знань англійської яких є поки що недостатнім для чотирирічних коледжів, та для яких витрати на навчання в чотирирічних коледжах є надто високими".

У чотирирічних коледжах навчатися можна з першого курсу, а можна зробити трансфер із ком’юніті-коледжу відразу на третій курс за тією ж спеціальністю. Програма навчання в дворічних коледжах, як і протягом перших двох курсів чотирирічних, складається із курсів General Education (загальної освіти), куди часто входять англійська мова, історія, математика, основи мистецтва й політології, деякі інші загальні дисципліни, а також із спеціалізованих предметів відповідно до вибраної спеціальності.

Навчаючись на відповідних курсах, студенти "заробляють" кредити (credits) - умовні одиниці представлення обсягу пройденого матеріалу, а також отримують бали (grades). Від кількості набраних кредитів за чверть чи семестр та отриманого балу за кожен курс залежить GPA (Grade Point Average) - середній академічний бал студента. Набір певної кількості кредитів при закінченні дворічного коледжу та отримання GPA не нижче певного значення дозволяє студенту перейти в чотирирічний коледж.

"Якщо студент планує перехід із дворічного у чотирирічний коледж, потрібно дуже ретельно добирати перший заклад навчання. Навчальний план ком’юніті-коледжу за конкретною спеціальністю повинен хоча би приблизно відповідати навчальному планові університету (університетів), в який студент хотів би перейти, та з яким коледж, як правило, підтримує тісні партнерські відносини. Деякі коледжі мають лише обмежений набір програм, кредити яких можуть бути переведені в обмежену кількість чотирирічних коледжів. У будь якому разі, плани трансферу потрібно обговорювати з освітньою агенцією та, відповідно, із дворічним коледжем ще на етапі пошуку та відбору навчального закладу," - розповідає Юлія Кобук.

Основні переваги навчання протягом перших двох років у дворічному коледжі:

  •     Нижчі вимоги до вступу: дворічні коледжі рідко вимагають від іноземних абітурієнтів результати стандартизованих тестів SAT чи ACT; також не завжди рекомендаційні листи від вчителів.
  •     Нижчі вимоги до знань англійської мови: із результатами тестів TOEFL чи IELTS, які не проходять для чотирирічного коледжу, можна вступити в хороший ком’юніті-коледж. Останній часто пропонує спеціалізовані заняття англійської мови для іноземних студентів. Деякі ком’юніті-коледжі проводять спеціальні курси англійської мови для іноземних студентів перед вступом за додаткову плату.
  •     Значно нижча вартість навчання: різниця у порівнянні із чотирирічним коледжем - в середньому 6-10 тис. дол. США на рік.
  •     Невеликі класи: середня кількість студентів у групі - 15-20 осіб, що дозволяє вчителям приділяти більше уваги персональним потребам кожного студента.
  •     Наявність спеціальних центрів підтримки іноземних студентів (International Student Support Centers), які не тільки допомагають розібратися в організаційних питаннях навчання, але й часто проводять спеціальні воркшопи, соціальні та культурні заходи для пришвидшення адаптації іноземних студентів у Штатах.
  •     Прекрасна можливість випробувати свої знання і вміння перед продовженням навчання у чотирирічному коледжі.
  •     Доступ до місцевих компаній та фірм - партнерів дворічних коледжів: ком’юніті коледжі зазвичай підтримують партнерські відносини з місцевими компаніями з ціллю допомоги у працевлаштуванні своїм студентам, знаходження місць для проходження практики, а також проведення численних воркшопів і семінарів із спеціалістами певної галузі - працівниками даних компаній.


Отже, якщо Ви або Ваша дитина налаштовані на здобуття вищої освіти в США на рівні undergraduate та ще й при оптимальному співвідношенні ціна-якість, сміливо розглядайте дворічні коледжі як достойну першу сходинку на шляху до диплому бакалавра.

 

 

По матеріалам: osvita.ua