Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
30 січня 2023 р. Всi новини

ЮНІСЕФ попереджає: 5,3 мільйона дітей в Україні обмежені в доступі до освіти

 

У Міжнародний день освіти, який традиційно відзначався у світі 24 січня, ЮНІСЕФ попередили, що війна поставила під загрозу освіту, а відтак і майбутнє дітей в Україні. 

Приблизно 5,3 мільйона з них стикаються з перешкодами в отриманні освіти, зокрема 3,6 мільйона безпосередньо постраждали від закриття шкіл. Через це діти в Україні ризикують втратити критичні для навчання та соціального розвитку роки. 

З лютого 2022 року ЮНІСЕФ допоміг майже 1,5 мільйона найуразливіших дітей в Україні отримати доступ до формальної та неформальної освіти, в тому числі раннього навчання.

За даними Міністерства освіти і науки, з початку війни понад 2600 шкіл було пошкоджено, а понад 400 – зруйновано. Лише приблизно 25% українських шкіл розпочали очний навчальний процес у вересні. Дослідження ЮНІСЕФ показує, що менше половини сімей із дітьми віком до п’яти років змогли повернутися до дитячих садочків і долучитися до освітніх заходів. Руйнування шкіл та відключення електроенергії внаслідок обстрілів об’єктів критичної інфраструктури ускладнили доступ до освіти як очно, так і онлайн, що поставило під загрозу майбутнє мільйонів дітей.

«Кожна дитина повинна мати доступ до якісної та безпечної освіти, навіть в умовах війни. Освіта має вирішальне значення для добробуту та розвитку дітей. Її не можна поставити на паузу, не ризикуючи майбутнім цілого покоління. Життя мільйонів дітей буде значно важчим, якщо ми не допоможемо їм продовжити освіту зараз», – запевнив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Окрім надання освітніх послуг, школи також відіграють важливу роль у соціалізації дітей, сприяючи швидшому подоланню стресів і психосоціальних травм, викликаних війною. Навчання у школі – це також можливість спілкування з однолітками, з якими можна обговорити проблеми, а також доступу до дорослих поза межами сімейного кола, які допоможуть впоратися з емоціями.

До того ж саме у школі можна за потреби отримати направлення до фахівців у сфері психічного здоров'я. Адже проблеми з психічним здоров'ям у дітей слід розв’язувати якомога раніше, щоб запобігти їхньому перетворенню на проблеми впродовж усього життя. Через війну формальні навчальні простори стали менш доступними, тож обмежені всі ці можливості, які надає школа.

Щоб забезпечити безперервність навчання для кожної дитини в умовах воєнного часу, ЮНІСЕФ від початку війни розширив програми допомоги і підтримки дітей в Україні. Зокрема, ЮНІСЕФ облаштовує укриття в дитячих садках і школах, надає ноутбуки, планшети, навчальні матеріали вчителям та учням, щоб переміщені діти та освітяни могли продовжити навчання та викладання. Також розробили інструменти для вчителів щодо надання послуг психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, розширили доступ дітей та молоді до розвитку життєвих навичок, а також надали матеріали щодо того як залишатися в безпеці під час війни.

ЮНІСЕФ співпрацює з урядом та партнерами, щоб знайти нестандартні способи підтримки дітей. Сьогодні у понад 150 дитячих точках «Спільно» по всій країні діти різного віку можуть неформально навчатися, водночас цікаво проводити час.

«Освіта дає дітям набагато більше, ніж просто знання. Це своєрідний «рятувальний круг». Школи дають дітям відчуття нормальності та надію. Що швидше діти зможуть повернутися до шкільного середовища, до звичного розпорядку дня, що швидше зможуть навчатися та спілкуватися з однокласниками та вчителями, то швидше вони відновляться, особливо найбільш вразливі. Освіта також може стати відправною точкою для надання інших критично важливих послуг, зокрема психосоціальної підтримки», – підкреслив Мурат Шахін.

 

Довідково

З початку війни ЮНІСЕФ надав підтримку майже 1,5 мільйона дітей у доступі до формальної та неформальної освіти, включаючи раннє навчання. 

У 2022 році майже 300 000 дітей отримали психосоціальну підтримку та взяли участь у заходах із розвитку соціоемоційної сфери по всій країні. 

За 11 місяців війни приблизно 770 000 дітей отримали набори для раннього розвитку, дозвілля та навчання «Школа в коробці» та інші товари, необхідні для навчання та розвитку. 

У 2022 році ЮНІСЕФ виділив 3 мільйони доларів США понад 1000 шкіл по всій Україні на дрібні ремонти, підготовку до зими, а також закупівлю навчально-методичних матеріалів. 

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 24 січня Міжнародним днем освіти, щоб підкреслити надважливу роль освіти для миру та розвитку. У цей день ми нагадуємо про наш колективний обов’язок допомогти кожній дитині реалізувати своє право на доступ до якісної освіти, що відкриє широкі можливості у майбутньому.

 

 

За матеріалами – ЮНІСЕФ