Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 лютого 2023 р. Всi новини

Опубліковано порівняльний звіт Європейської та Національної рамки кваліфікацій

 

15 лютого 2023 року Європейська комісія оприлюднила звіт «Порівняння Європейської рамки кваліфікацій та Національної рамки кваліфікацій України», підготовлений спільно з українськими та європейськими партнерами, зокрема Європейським фондом освіти (ETF).

«Протягом тривалого часу Україна має сталу Національну рамку кваліфікацій, узгоджену як з Рамкою кваліфікацій Європейського простору вищої освіти, так і з Європейською рамкою кваліфікацій, що є ключовим фактором для забезпечення справедливого та прозорого визнання кваліфікацій, присвоєних українськими закладами освіти. В умовах повномасштабної війни та масового внутрішнього і зовнішнього переміщення осіб з українськими документами про освіту, робота з підвищення обізнаності щодо системи освіти України набуває безпрецедентного значення», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Звіт – це результат пілотного проєкту з вивчення значення порівняння національних рамок кваліфікацій (NQF) третіх країн з Європейською рамкою кваліфікацій (EQF). Це важливий крок, який сприятиме визнанню кваліфікацій і навичок між державами-членами ЄС і державами, що не є членами ЄС, поліпшенню можливостей транскордонної кар’єри, працевлаштуванню та навчанню для окремих осіб тощо.

Щоб сприяти інтеграції українців до ЄС, 1 березня 2022 року було одноголосно ухвалено Директиву про тимчасовий захист, яка надає спеціальні права громадянам України, які тікають від війни, зокрема право на житло та роботу в будь-якій державі-члені ЄС на термін до трьох років. Щоб полегшити інтеграцію переміщених українців на ринки праці ЄС, необхідно розуміти їхні кваліфікації. Звіт робить це можливим, демонструючи порівняння українських кваліфікацій з EQF.

Цей звіт є першим поглибленим порівнянням та аналізом, який стане корисним інструментом для практиків, політиків, закладів освіти та громадян як в Україні, так і за її межами. Він є частиною ширшої ініціативи Європейської комісії щодо роботи з країнами за межами ЄС, як зазначено в Рекомендації EQF 2017 року.

Крім того, 27 лютого 2023 року відбудеться онлайн-захід, під час якого буде презентовано та обговорено опублікований порівняльний звіт. Участь у події можуть узяти практики, представники органів влади, заклади освіти, громади з України, ЄС та інших країн. Для участі в заході відкрито попередню реєстрацію.

 

 

За матеріалами – МОН