Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 лютого 2023 р. Всi новини

Майбутні зимівники 28-ї Української антарктичної експедиції пройшли тренінг перед роботою на станції «Академік Вернадський»

 

17 лютого 2023 року, завершився тижневий тренінг для майбутніх учасників 28-ї Української антарктичної експедиції.

Вони мають замінити на станції колег з 27-ї УАЕ, які працюють там уже майже рік.

«Нам дуже важливо навіть під час війни не припиняти дослідження на нашій єдиній полярній станції, адже вони мають значення для всієї світової науки. Ми маємо спостереження, які є одними з найдавніших в Антарктиці, тому повинні продовжувати цю роботу за будь-яких умов, бо це внесок України до глобальної науки про Землю. Зараз на «Вернадському» закінчується річна місія 27-ї УАЕ, і ми робимо все можливе, щоб навесні її учасники повернулися додому, а нову цілорічну вахту підхопила 28-ма УАЕ», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

У зборах узяли участь кандидати двох складів експедиції: основного та запасного. Нагадуємо, що в команду зимівників входять учені (біологи, геофізики, метеорологи), лікар, кухар, системний адміністратор та механік, дизеліст.

Цьогоріч збори відбулися не на традиційній тренінговій базі Радіоастрономічного інституту НАН в селі Мартове неподалік Харкова, яку пошкодили російські загарбники, а на базі Національного еколого-натуралістичного центру в Києві. Захід організував та провів досвідчений геофізик-зимівник, керівник 15-ї УАЕ, доктор фізико-математичних наук Андрій Залізовський.

Програма тренінгу мала як теоретичну частину – про історію станції, правові аспекти перебування в Антарктиці, лекції за професійними напрямами, так і практичні заняття та обмін досвідом з нинішніми учасниками УАЕ. Життя команди під час зборів було наближене до життя експедиції.

За підсумками тренінгу буде сформовано остаточний склад учасників основної команди 28-ї УАЕ, про що ми повідомимо окремо. Відправка експедиції запланована на березень цього року.

 

 

За матеріалами – МОН