Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
10 листопада 2011 р. Всi новини

Участь у вступній кампанії-2012 братимуть близько 350 тисяч абітурієнтів, - Д.Табачник

 

 

 


Міністр освіти Дмитро Табачник у інтерв’ю чернігівськім журналістам прокоментував основні параметри вступної кампанії у 2012 році.

Міністр освіти повідомив, що участь у вступній кампанії 2012 року візьме більша кількість абітурієнтів. Він зазначив що у цьому навчальному році в 11-х класах навчається 316 тисяч школярів, а з урахуванням випускників минулих років, кількість абітурієнтів може скласти 350 тисяч.

Міністр підкреслив, що загалом умови прийому до університетської ланки освіти у 2012 році залишаються стабільними.

"Зміни є мінімальними і спрямовані на покращення вступної кампанії та підвищення її прозорості. Початок прийому документів почнеться 2 липня й триватиме до 31 липня. Це на день менше, ніж торік – через Євро-2012", - сказав міністр.

Він зазначив, що під час вступної кампанії-2012 буде три хвилі зарахування абітурієнтів, а умови прийому ті ж самі: необхідно подати документ про повну середню освіту, а також сертифікати ЗНО.

"Оприлюднення першого рейтингового списку відбудеться 1 серпня. На прохання вузів чітко зафіксовано три "хвилі" зарахувань. На першу відводиться чотири повні дні, отже, другий список має бути оприлюднений 5 серпня. І третій – 8-го. А зарахування на держзамовлення повинно відбутися не пізніше 11 серпня. Дещо іншими будуть умови у тих вузах, де проводиться творчий конкурс. Далі – не пізніше 25 серпня мають бути готовими списки тих, хто бажає вчитися за контрактом", - повідомив міністр освіти.

"Хотів би сказати, що тепер ми зберегли абсолютно добровільне право вибору вступника подавати документи або в письмовому, або в електронному вигляді. Приймальні комісії навчальних закладів зобов’язані фіксувати всі паперові заяви і переносити їх до єдиної державної електронної бази з питань освіти", - зазначив Дмитро Табачник.

Він висловив впевненість, що така система унеможливить порушення рівних прав, бо коли приймальні комісії ВНЗ І-ІІ рівнів не були задіяні в електронному вступі, то однин абітурієнт одночасно подавав документи, наприклад, до п’ятьох університетів і до п’ятьох коледжів. Хоча абітурієнт має право вступати лише до п’яти вузів, у кожному – на три спеціальності.

"Як і раніше, бал шкільного атестата оцінюється в параметрах до 200 балів. Ми зберегли рівень – 124 бали – за результатами ЗНО. Якщо хтось має нижчий, то він не зможе вступати до ВНЗ. Ще однією новацією є те, що кожен абітурієнт повинен мати не менше 140 балів з профільного предмета", - зазначив міністр, коментуючи Умови вступу до вищих навчальних закладів у 2012 році.

Він підкреслив, що встановлення мінімального бала сертифіката ЗНО для профільних предметів на рівні 140 балів є боротьбою за якість освіти.

"Якщо абітурієнт вирішив вступати до університету і там профільним предметом визначено математику або фізику, вибачте, трієчник не має права претендувати на місця державного замовлення. А 140 балів – це, до речі, на рівні оцінки 4 з мінусом чи трійки з двома плюсами", - підкреслив Д.Табачник.

Нагадаємо, наприкінці жовтня, Міністерством освіти були оприлюдненні Умови вступу до вузів, за якими відбуватиметься вступна кампанія-2012.

За дорученням профільного міністерства, вищі навчальні заклади мають до кінця листопада розробити та погодити власні правила прийому абітурієнтів у 2012 році.

З метою ознайомлення абітурієнтів з процедурою проведення ЗНО, у березні буде проведено пробне тестування. Реєстрація на пробне ЗНО триває на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти до 30 листопада.

 

 

По матеріалам: osvita.ua