Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 листопада 2011 р. Всi новини

Вступ до вищого навчального закладу має бути усвідомленим рішенням, - директор УЦОЯО

 

 

 


Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева розповіла про перспективи розвитку зовнішнього незалежного оцінювання в Україні.

Характеризуючи систему зовнішнього незалежного оцінювання директор УЦОЯО сказала, що тестування увійшло у стадію стабільного розвитку, зазначивши, що деякі аспекти проведення та специфіка тестування продовжують активно обговорюватися на всіх рівнях.

"Сьогодні ми можемо сказати, що в суспільстві вже сформувалася довіра до системи зовнішнього незалежного оцінювання. Адже однією з безперечних його переваг є набагато менші, ніж за традиційних іспитів, підозри в корупції", - зазначила І.Зайцева.

"Варто говорити також про зведення до мінімуму людського фактора, систематизацію вступу до вищих навчальних закладів", - підкреслила директор УЦОЯО.

Вона також зазначила на важливості обговорення суспільством дискусійних питань щодо системи тестування.

"Наприклад триває дискусія, чи потрібно додавати ще й тест із загальної навчальної компетенції – так званий ТЗНК. Цей проект вже другий рік проходить пілотування на регіональному рівні, і наступного року ми підіб’ємо загальні підсумки експерименту", - повідомила директор УЦОЯО.

Ще одним питанням, що зараз обговорюється є дворівневі тести. "Мається на увазі, що рівень підготовки з математики для тих, хто йде на спеціальності, пов’язані з теоретичною математикою, і тих, хто орієнтується на економічну освіту, зрозуміло, різний. А тест сьогодні складають однаковий", - зазначила Зайцева.

Вона також повідомила, що багато дискусій відбувається і навколо гуманітарного блоку предметів, адже філологічні знання важко піддаються формалізації. І.Зайцева зазначила, що саме це стало передумовою введення тестових завдань з відкритою відповіддю, в яких необхідно створити власне висловлювання.

"Багато проблем у тестуванні знань з іноземної мови. Зрозуміло, що для об’єктивнішої картини потрібно перевіряти і аудіювання. А для цього треба всі школи, де проходитиме тестування, забезпечити комп’ютерами у такий кількості, щоб кожен випускник міг працювати за ним індивідуально. Поки що це складно реалізувати", - повідомила директор УЦОЯО.

Вона зазначила, що незважаючи на наявність проблем, це проблеми вдосконалення, а не зростання.

"Йдеться про підвищення якості тестових завдань, можливості оптимального використання міжнародного досвіду тощо", - підкреслила Зайцева.

Вона нагадала, що цього року до переліку предметів ЗНО додано всесвітню історію, а через рік, у 2013 році, до системи тестування буде додано світову літературу.

Директор УЦОЯО також акцентувала увагу на питаннях змістовної підготовки абітурієнтів, нагадавши, що цього року 30 % тих, хто складав тест з математики, не змогли відповісти на елементарне запитання про теорему Піфагора.

"А це молоді люди, які збираються вступати на спеціальності, пов’язані з математикою. Є над чим поміркувати тим, хто каже, що в нас занадто прості тести з математики", - підкреслила Зайцева.

Вона зазначила, що рівень підготовки з математики має бути кращим. "Це ні в якому разі не провина школи, що останніми роками країна захопилася гуманітарними дисциплінами, забувши про фундаментальні", - підкреслила директор УЦОЯО.

Ірина Зайцева також побажала цьогорічним випускникам визначитися, за якими спеціальностями вони бажають навчатися.

"Бо коли людина обирає не професію, не навчальний заклад, а тільки прагне вступити хоч куди, такого, на мій погляд бути не повинно. Це має бути усвідомлене рішення", - резюмувала директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

 

 

По матеріалам: osvita.ua