Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 вересня 2023 р. Всi новини

Серпнева конференція 2023: диджиталізація освіти в Україні

 

На Серпневій конференції окрема панель була присвячена диджиталізації освіти в Україні.

Спікери й учасники поспілкувалися про роль інформаційних технологій у навчанні та дізналися, як використовувати цифрові інструменти на уроках. 

Стан і розвиток диджиталізації освіти в Україні

На першій панельній дискусії за модерацією заступника міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитра Завгороднього заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, спеціаліст із технологій розвитку ЮНІСЕФ в Україні Рам Манохар Мішра, операційна директорка ГС «Освіторія» Анна Сидорук та директор із питань взаємодії з органами державної влади Google Україна Олег Якимчук дискутували про стан і розвиток диджиталізації освіти в Україні.

З початку повномасштабного вторгнення 1,5 мільйона дітей жодного дня не вчилися очно. Сподіваємося, ця цифра скоротиться до майже 950 тисяч дітей з початку нового навчального року. Нині понад 500 тисяч українських дітей все ще перебувають за кордоном і навчаються дистанційно. 1,2 мільйона дітей навчаються у змішаній формі: частина занять онлайн, частина очно.

У дистанційній освіті гаджет — базова потреба. Проте не всі діти мають особистий девайс для навчання. Цьогоріч уже 35 тисяч учнів отримали гаджети і ще приблизно 30 тисяч отримають. Серед учителів 158 585 за останні 2 роки отримали девайси, ще 80 000 їх потребують.

Поділилися можливостями платформи «Дія.Освіта», на якій доступні тести, інтерактивні симулятори, освітні серіали, вебінари. Матеріали охоплюють приблизно 50 професій. А також на платформі можна будувати власну траєкторію навчання. Анна Сидорук розповіла про проєкт команди Освіторії REducation — Штаб невідкладної допомоги освітянам, який допомагає відновлювати освітній процес. У межах цього проєкту планують підготувати 11 тисяч учителів та локальних тренерів.

Багато освітян покращують свої цифрові навички, зокрема 22 тисячі з них долучилися до програми з безпечнішого простору в інтернеті, а понад 200 тисяч — до проєкту «Цифрові інструменти Google для освіти».

Інструменти цифровізації освіти

Пізніше на панелі представили інструменти цифровізації освіти. Менеджерка швейцарсько-українського проєкту DECIDE в Україні Валентина Полторак та експертка офісу ефективного регулювання BRDO та проєкту DECIDE Ксенія Плєвако розповіли про цифрові рішення для шкіл і громад у межах проєкту «Дебюрократизація управління освітою в Україні». Серед основних напрямів діяльності: модернізація автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (АІКОМ), електронна взаємодія, національний облік дітей, зміни до нормативно-правових актів, е-діловодство, державна статистика та звітність, інструменти для освітніх управлінців.

Мобільний застосунок для початкової школи «Вивчаю — не чекаю» презентували лідерка проєкту «Can’t Wait to Learn Ukraine» Олена Онищенко та учитель початкових класів Віктор Ткач зі своїми учнями. Це безоплатний застосунок для інтерактивного навчання учнів і учениць 1–4 класів, у якому дітям допомагають навчатися віртуальні герої різноманітних професій. Додаток можна використовувати вдома, у школі або дистанційно, індивідуально або з цілим класом, в Україні та будь-якій точці світу, а ще він працює без постійного інтернет-зв'язку.

Штучний інтелект в освіті

Наостанок керівник відділу стратегічних і урядових ініціатив Google for Education Вільям Флоранс та CEO і співзасновник студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов розповіли, як навчати за допомогою штучного інтелекту, навіщо цей інструмент освітянам та тренди в освіті.

Аналітичне мислення є дуже важливою навичкою, яку можна набути за допомогою штучного інтелекту. Також ШІ можна використовувати як вправу на фактчекінг — він часто генерує неточну інформацію. А ще цей інструмент дозволить підвищити продуктивність та зекономити час на рутинних завданнях. На уроках ChatGPT можна використати як учасника освітнього процесу, наприклад, товариша з навчання, опонента, мотиватора чи наставника.

 

 

За матеріалами – МОН