Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 жовтня 2023 р. Всi новини

Підсилення авіаційної обороноздатності України: МОН реорганізує Національний авіаційний університет

 

13 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України підтримав рішення, запропоноване Міністерством освіти і науки України, про реорганізацію Національного авіаційного університету.

Підписано відповідний наказ МОН, яким розпочато процес реорганізації НАУ.

Такі університети, як НАУ, відіграють основну роль у підготовці висококваліфікованих фахівців у галузі авіапілотування, конструювання БПЛА та розроблення військових ІТ-технологій. Сьогоднішнє рішення сприяє покращенню якості вищої освіти, підсиленню обороноздатності і створенню потрібних умов для формування мережі ефективних ЗВО. Саме з цих мотивів віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров ініціював проєкт відповідного розпорядження КМУ.

Розвиток авіаційної обороноздатності та підготовка висококваліфікованих фахівців у цій галузі є стратегічним завданням для України, оскільки сприяє зміцненню національної безпеки та обороноздатності під час повномасштабної війни. Національна безпека й оборона сьогодні є нашим пріоритетом.

Відповідно до розпорядження уряду НАУ буде поділено на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» та Українську державну льотну академію (м. Кропивницький). Новоутворені заклади мають стати провідними центрами розвитку авіаційної обороноздатності України, що відповідатимуть за розроблення військових інновацій у галузі MilitaryTech, зокрема безпілотників, а також підтримку воєнної промисловості. 

Останні декілька років Національний авіаційний університет як заклад вищої освіти поступово втрачає ефективність. З 2020 до 2022 років в університеті було проведено 54 акредитації освітніх програм, третина з яких отримала умовну акредитацію, а одній освітній програмі було повністю відмовлено в акредитації. Крім того, до МОН надходили численні скарги представників студентського самоврядування НАУ, зокрема про незаконне відрахування студентів і скандали щодо протизаконного відчуження земель університету під багатоповерхове будівництво. 

Водночас цьогоріч МОН неодноразово отримувало звернення від колективу і керівництва Льотної академії Національного авіаційного університету міста Кропивницького із проханням відокремити їхній заклад від НАУ. Ці звернення були підтримані Кіровоградською обласною радою і обласною військовою адміністрацією. Українська державна льотна академія має інфраструктурні можливості, які можна використовувати на користь держави (наприклад, цехи з виробництва БПЛА), однак київський НАУ ці можливості обмежував. 

Університети мають лишатися проактивними, відкритими та готовими оперативно реагувати на запити суспільства і держави. Утім, незважаючи на високий потенціал авіаційного університету до конструювання безпілотних літальних апаратів і дронів, від початку повномасштабного вторгнення НАУ зі своїми потужностями в Києві і в Кропивницькому не спромігся розробити жодного БПЛА для підтримки обороноздатності України. 

Разом із розпорядженням про реорганізацію НАУ Міністерство освіти і науки України планує видати накази про призначення нових керівників закладів та наказ про утворення наглядової ради при ДУ «КАІ», яка буде пильнувати і підтримувати управління університету в період його перетворення і подальшого функціонування. У перспективі ця наглядова рада матиме розширені повноваження, які сприятимуть розвитку автономії закладу.

На період здійснення процедури реорганізації в університеті буде призначений в. о. ректора, який сформує власну управлінську команду, а після її завершення оголосять вибори двох нових очільників уже реорганізованих закладів.

Важливо зазначити, що зміна статусу з «національного» на «державний» суттєво нічого не змінює. Студенти НАУ продовжать навчання безперервно на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями і джерелами фінансування. Новостворений ДУ «Київський авіаційний інститут» продовжить освітні програми НАУ, студентів перезарахують, а викладачам цих програм запропонують продовжити викладання їхніх дисциплін. 

Реорганізація закладу не вплине на умови праці й рівень заробітних плат освітніх працівників, однак призведе до оновлення складу керівництва університету та внутрішніх управлінських процесів, що є вкрай необхідним для ефективної трансформації закладу. 

Такі заходи є частиною комплексного плану трансформації вищої освіти, який має на меті поліпшити рівень управління і якості освіти в українських ЗВО та сприяє адаптації їхньої діяльності до стандартів Європейського Союзу.

 

 

За матеріалами – МОН