Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 листопада 2023 р. Всi новини

На нараді прем’єр-міністра обговорили стратегію реформування системи шкільного харчування, здобутки і плани втілення реформи

 

13 жовтня в Києві під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі  Олени Зеленської відбулася нарада щодо реалізації Стратегії реформи шкільного харчування, затвердженої наприкінці жовтня Кабінетом міністрів.

На заході були присутні представники уряду, Офісу Президента, профільних державних структур і органів, а також міжнародних неурядових організацій і посольств — зокрема Швейцарії, Німеччини, Франції та Італії. 

Присутнім презентували  Стратегію реформи , розроблення якої відбулося за підтримки та сприяння швейцарсько-українського проєкту DECIDE, і її чотири стратегічні цілі. Також обговорили проміжні результати реформи й подальші кроки, які необхідно зробити, щоб досягти передбачених Стратегією результатів.

Як зазначив під час виступу прем'єр–міністр Денис Шмигаль, мета всіх учасників реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване і якісне харчування в школах і дошкільних закладах. «Закликаю всіх відповідальних включатися в роботу, зокрема громади, адже від них залежатиме виконання практичних кроків», — наголосив Шмигаль.

Затвердження Стратегії як дорожньої карти реформи до 2027 року є важливою та знаковою подією для успішного втілення змін в організацію харчування дітей у закладах освіти. 

«Стратегія реформи — це путівник, карта, навігатор у впровадженні реформи. До роботи над нею долучилися як профільні міністерства й державні структури, так і представники наших партнерів, активісти. Так реформа по-своєму об’єднала цілу країну та її громадський і урядовий сектори. Будь-яка реформа — це колективна справа й колективна відповідальність» , — зазначила  перша леді Олена Зеленська .

На нараді очільники профільних міністерств представили здобутки реформування системи харчування в закладах освіти в межах стратегічних цілей, до впровадження яких вони залучені. 

Під час обговорення  першої стратегічної цілі — посилення фінансової та інституційної спроможності громад  —  заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба  розповів про те, що Київська область стала пілотним регіоном, який одним із перших почав упроваджувати зміни в організації системи харчування в закладах освіти — і показав позитивні результати. Своїм досвідом Київщина активно ділилася з іншими регіонами. Такий підхід планують використовувати й надалі: на місцях керівництво областей ділитиметься з громадами отриманою інформацією, досвідом та знаннями. 

«Наша задача на шляху просування реформи — розроблення та затвердження регіональних та місцевих стратегій по всій території України. Наші обласні військові адміністрації на місцях мають очолити ці процеси, стати менеджерами, щоб громади змогли успішно реалізувати цю реформу. Тому покладаємо велику надію на підтримку ОВА, які можуть координувати реформу на місцях», — підсумував пан Кулеба.

У межах першої стратегічної цілі виступив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Він зазначив, що зараз держава докладає значних зусиль, щоби забезпечити здоровим харчуванням на безоплатній основі всіх учнів 1–4 класів та дітей пільгових категорій. Проте зробити це власними ресурсами в теперішніх умовах Україна не може, адже лише серед учнів 1–11 класів пільговий статус мають близько 650 тисяч дітей, з них понад 223 тисячі — діти зі статусом ВПО. Також додалася нова категорія дітей з пільговим статусом — діти, що постраждали від воєнних дій і збройних конфліктів. Саме тому дуже важливою є підтримка донорів та партнерів. Одними з тих, хто зараз активно допомагає забезпечувати гарячими обідами українських дітей, є Всесвітня продовольча програма ООН в Україні.

«Діти мають отримувати в закладах освіти поживний здоровий обід “тут і зараз”. Це питання, яке не можна відкласти до завершення війни. Ми повинні зробити все можливе, щоби підсилити громади і забезпечити безоплатним харчуванням кожну дитину 1–4 класів і кожну дитину пільгових категорій. Водночас, загальна потреба на гаряче харчування для них становить 13,87 млрд грн. У цій ситуації допомога партнерів критично важлива», — зазначив Оксен Лісовий

Закриваючи обговорення першої стратегічної цілі реформи шкільного харчування, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко нагадав про одне з головних завдань змін системи шкільного харчування. Ідеться про гостру потребу зниження в Україні рівня захворюваності на неінфекційні захворювання (НІЗ): діабет, серцево-судинні та онкологічні захворювання тощо. Чинниками, які призводять до їхнього виникнення, є біологічні й поведінкові фактори, зокрема тютюнокуріння, вживання алкоголю та нездорове харчування.

Крім того, Ляшко зазначив важливість міжнародної співпраці на цьому шляху — використання досвіду інших країн, їхніх успішних практик — та розповів про перспективи вступу України до Коаліції шкільного харчування

«Причиною понад 80% передчасних смертей в Україні є неінфекційні захворювання. Тютюнокуріння, вживання алкоголю, нездорове харчування та нестача фізичної активності — чинники, що до них призводять. Наше спільне завдання — зберегти здоров'я майбутнього покоління українців, допомогти сформувати здорові звички та прищепити культуру здорового способу життя. Забезпечення здорового та повноцінного харчування дітей у закладах освіти — це великий крок у цьому напрямку. Ідеться про посилення людського капіталу та, зрештою, процвітання країни. Україна за ініціативи першої леді Олени Зеленської впроваджує реформу харчування в закладах освіти з 2020 року. Ми вже досягли суттєвих успіхів. Ані пандемія, ані навіть повномасштабна війна не зупинили роботу над реформою, якої так давно потребували маленькі українці. Минулого тижня Уряд ухвалив Постанову про запит на приєднання до Коаліції шкільного харчування. Упевнений, разом із партнерами ми зможемо досягти ще більших результатів заради благополуччя наших дітей» , — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко .

Другою стратегічною ціллю реформи є модернізація кухонь та їдалень в закладах освіти. В Україні вже розроблені, затверджені та впроваджуються в життя три технологічні моделі організації харчування в школах та садочках. Проте цей напрям робіт є одним з найвитратніших, оскільки відбудова та/або відновлення харчоблоків потребують чималих інвестицій. 

Але і тут — попри війну й усі виклики — Україна змогла досягти вагомих результатів. Про них та подальші перспективи модернізації інфраструктури закладів освіти учасникам наради розповіли заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська та заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків. Зокрема, Сташків зазначив, що на 2024 рік з державного бюджету виділено 1,5 млрд грн субвенції на модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти.

Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів є ще одним, третім стратегічним напрямом реформи. У ньому, як зазначила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, є вже чимало здобутків та позитивних зрушень. Уже сьогодні в Україні діють чотири кулінарні хаби, де проходять навчання тренери, які передаватимуть надалі свої знання кухарям закладів освіти, та розробляється навчальна програма. 

Крім цього, зараз завершується підготовлення нового збірника рецептур для використання в закладах загальної середньої освіти. Про нього учасникам розповів шеф-кухар Євген Клопотенко. Мета збірника — полегшити роботу шкільних кухарів у створенні технологічних страв для використання в меню.

Також присутнім презентували подальші кроки в промотуванні здорових звичок, формування яких в українців є четвертою стратегічною ціллю . У її межах партнер реформи шкільного харчування Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні вже найближчим часом планує реалізацію масштабної інформаційної кампанії «Головне, що всередині». Її представив Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде .

Як зазначив Орест Степаняк, модератор заходу, голова правління ГО «Національна асоціація харчування» та очільник проєктного офісу реформи, значних результатів на шляху до змін вдалося досягти завдяки невпинній роботі всіх залучених у реформу міністерств та структур. Наступним кроком до змін має стати розроблення регіональних стратегій — процес непростий, але дуже важливий для досягнення цілей реформи.

«Але всі ми розуміємо, що за умов повномасштабної війни й усіх викликів, які стоять перед державою, ми змогли реалізувати багато важливих речей і почати годувати дітей якісною та здоровою їжею, зокрема, завдяки підтримці наших партнерів, донорів та меценатів» , — наголосив Орест Степаняк. 

 

 

 

За матеріалами – МОН