Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
17 листопада 2023 р. Всi новини

«Молодь – для України. Україна – для молоді»: відбувся студентський форум

 

15-16 листопада 2023 року, напередодні відзначення Міжнародного Дня студента, у Києві відбувся Всеукраїнський студентський форум «Молодь – для України. Україна – для молоді».

Захід об’єднав понад 70 молодих, креативних і прогресивних лідерів студпрофкомів із провідних закладів вищої освіти країни. Молодь прагнула обговорити основні виклики, які стоять перед сьогоднішніми студентами сьогодні, в умовах повномасштабної війни, та які перспективи періоду відбудови України.

Старт роботи 

Відкрили роботу форуму Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвард та Президентка Інтернаціоналу освіти Сюзан Хопгут, які долучилися онлайн, та директор програм Центру солідарності в Україні Трістан Масат. 

У своєму слові Голова Профспілки зокрема зазначив, що тисячі студентів та викладачів змушені залишити рідні місця у зв’язку війною. Ракетами ворога пошкоджено понад 80 університетів, а 29 закладів вищої освіти – релоковано… Але тема форуму про майбутнє України та освіти. І Профспілка чітко розуміє, що це насамперед – безпека! Друге – це якість освіти і третє – належні робочі місця для випускників закладів вищої освіти. 

Також Георгій Труханов означив вектори дискусій студентського форуму та закликав до активної роботи протягом усіх днів. 

Профспілка працівників освіти і науки України, лідери студентських профкомів, вища школа чітко розуміють, що після нашої перемоги розпочнеться відбудова держави, і молоді, професійні й талановиті люди стануть рушієм її відновлення. 

Насичена програма заходу передбачавала різнопланові обговорення та зустрічі з представниками влади. 

Дискусійна панель: «Україна – країна для молоді»

Роботу цього майданчика відкрив Міхаель Тойч з Генерального директорату Європейської комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури, який розповів про напрями допомоги ЄС у частині вищої освіти. Зокрема, приділено значну увагу програмі ЕРАЗМУС+, як елемента співпраці ЄС в галузі освіти, молоді та спорту. Програма включає навчальну мобільність і дозволяє користуватися українським університетам європейськими проєктами, стратегіями та професійними ресурсами. Далі мова йшла про фінансову допомогу та підтримку освіти під час війни, зокрема було зазначено, що ЄС виділяє 100 мільйонів євро на відбудову шкіл в Україні. 

«Ми робимо все можливе для добробуту дітей та освітян вашої країни у цей складний час», – підсумував Міхаель Тойч під час включення. 

Модераторка панелі –  заступниця голови Профспілки Ольга Чабанюк підкреслила, що ця дискусійна панель передбачає обговорення розуміння ролі студентської молоді у часи війни: від волонтерства – до передової, і запросила до слова поважних спікерів. 

Своїм баченням та настановами поділився Олександр Ярема, державний секретар Кабінету Міністрів України. Він зокрема зазначив, що студентська молодь зараз хоче й може бути надзвичайно потужною та активною. Молодь давно перейшла до суб’єктності, тобто готова брати на себе відповідальність та приймати рішення. А для цього потрібні знання, нові ідеї та бажання втілювати їх у життя. 

«Основне завдання для всіх сьогодні, це, звісно, перемога! Але вже зараз потрібно починати реалізовувати свої ідей в цілі й досягати їх. Навіть якщо не буде швидких результатів – йдіть до свої мети», – такою порадою поділився Олександр Ярема. 

Про напрацювання профільного міністерства розповіла учасникам форуму заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна, яка долучилися до роботи онлайн. Зокрема, детально зупинилася на програмі «єРобота», фінансування якої наступного року буде збільшено, заважаючи на затребуваність, та окреслила напрям проєкту, що реалізується Projector Foundation за фінансової підтримки ЄС, у якому 1000 українських жінок-переселенок отримають можливість безкоштовного навчання в галузі креативних та IT-індустрій.

Насамкінець Тетяна Бережна побажала молоді навчатися, здобувати нові знання, бути відкритими та робити усе для нашого майбутнього, адже це спільна відповідальність людини і держави. 

Перша заступниця Міністра соціальної політики Дарія Марчак спілкуючись із студентськими лідерами, дала їм невеличке завдання – допомогти державі подолати проблеми, серед яких – занятість, ринок праці, демографія тощо. Дарія Марчак сказала, що країні уже не вистачає понад 4 млн робочих рук, і є професії, які будуть особливо затребувані та оплачувані. Щоб молодь, яка зараз обирає собі професійний шлях, звернула на це особливу увагу. 

У роботі цієї панелі взяв участь Владислав Яцук, заступник Міністра молоді та спорту України. Він, зокрема зауважив, що зараз є багато ініціатив та послуг, які створюються в Україні молоддю для молоді. Тому важливо обмінюватися досвідом задля реалізації нових проектів та ідей.

«…Я вдячний тим активістам, які вкладають свої зусилля в розвиток можливостей не тільки для себе, а і для своїх однолітків! А учасникам та організаторам Форуму – за активність та спільний рух в молодіжних ініціативах та освіті», – акцентував заступник міністра. 

У свою чергу Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров додав до обговорення у панелі питання провадження навчання та наукової роботи під час війни. Адже у воюючій країні не можливо проводити міжнародні наукові обміни. Проте, підкреслив ректор, ми повинні розуміти свою винятковість і пишатися своїми людьми. «Навчитися брати на себе відповідальність і дотримуватися обов’язків – це найважливіше, що сьогодні має зрозуміти молодь будуючи своє майбутнє», – підкреслив ректор. 

Роботу профспілкових організацій закладів вищої освіти презентував Микола Спересенко, голова профкому Львівського національного університету імені Івана Франка. Він поставив акценти та вказав на спрямування сил та ідей молоді у час війни. Це – волонтерська діяльність, гуманітарна складова, допомога ВПО, дітям та студентам, які його потребують, допомога армії, долучення до мега зборів і багато іншого. Адже молодь докладає усіх зусиль, аби допомогти нашим військовим наблизити перемогу України. 

Дискусійна панель: «Що чекає на студента після завершення навчання в університеті»

Відкрив роботу дискусійної панелі співзасновник і СЕО одного з провідних сайтів пошуку роботи та працівників Work.ua Артур Міхно, який поділився своєю історією успіху. Бізнесмен дав цінну пораду студентам – шукати таку роботу, яку любитимеш, і яку робитимеш на найвищому професійному рівні.

Далі розмова була надзвичайно активною, адже було підняте питання першого робочого місця,  та перспектив працевлаштування випускників закладів вищої освіти. Спікерами тут виступили Юрій Баланюк, голова Національного агентства кваліфікацій, Олександр Шубін, заступник голови ФПУ, Олена Колеснікова, голова Комітету сталого розвитку Федерації роботодавців України та Ярина Ключковська, директорка з комунікацій компанії з пошуку роботи Work.ua. Модерував панель – Микола Спересенко. 

Підсумком дискусії стали тези, що навіть у цей складний час потрібно прокачувати свої навички, розвиватися, навчатися чомусь новому, щоб якісно вирізнятися на ринку праці; робота – це діалог між працівником та роботодавцем, де всі нюанси можна і варто обговорити; ШІ не замінить креативні індустрії, тому варто розглядати їх перспективи уже сьогодні. 

Спікери побажали молоді впевнено й цілеспрямовано йти до своєї мети, знати свої права, бути послідовним та використовувати усі можливості для поліпшення свого майбутнього та й країни загалом. 

Практична панель: «Молодь знає про свої можливості і захищає свої права»

Далі за програмою форуму йшла його практична частина з найважливішими питаннями для студентства – стипендіальне забезпечення та реформування освітнього законодавства 

На питання молоді відповідали Олег Шаров, Генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН, Сергій Романюк, заступник Голови Профспілки та експертка від Мінсоцполітики Галина Шарапова. 

Модерувала панель – Олега Угоднікова, голова профкому Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова.

У форматі «питання-відповідь» студенти отримали відповіді на питання щодо скорочення ліміту стипендіатів, виплату соціальних стипендій тощо. 

Практична панель: «Молодь для України»

Робота цієї панелі розпочалася з історії успіху: від голови профбюро – до генерального директора від Інни Добровольської, генерального директора компанії Ahead International, що реалізує комплексні проекти у сфері реклами, PR та маркетингу.

Спікерка розповіла як робота у профкомі студентів КНЕУ імені Вадима Гетьмана дала поштовх до самореалізації через вдосконалення та постійну працю над собою для крутого професійного результату.  

Далі студентські лідери презентувати досвід роботи своїх профкомів: розповідали про найцікавіші проекти, найбільші суми збору для воїнів, які захищають нас на лінії вогню, технологічні рішення, що полегшували навчання чи дозвілля, просвітницьку роботу тощо. 

Завершися цей меганасичений день психологічним тренінгом «Ментальне здоров’я студентських лідерів: бути в ресурсі», який провела практичний психолог Вікторія Нечипоренко.