Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 листопада 2023 р. Всi новини

Студентська молодь сприяє перемозі та відбудовуватиме Україну

 

Як мотивувати молодь залишатися в Україні?

Як повернути «розуми та таланти» до України? Як забезпечити післявоєнне відновлення освіти та її сталий розвиток? Що чекає сьогодні студентів після закінчення університету? Як допомогти війську перемогти ворога і вигнати геть із наших земель – саме ці питання основою професійної дискусії останнього дня роботи Всеукраїнського студентського форуму «Молодь – для України. Україна – для молоді», який днями відбувся у Києві. 

Дискусійна панель: «Молодь і відбудова України»

Робота цієї панелі розпочалася із надихаючих відеозвернень Сьюзан Флокен, європейського директора ЄКПО та Ренді Вайнгартен, Президентки Американської федерації вчителів-AFT

Також до розмови зі студентською молоддю долучився Крістофер Форд – секретар Ukraine solidarity campaign, яка надає інформаційну підтримку профспілковим лідерам щодо захисту працюючих людей та їхніх демократичних прав. 

Основними спікерами дискусії, яка підняла пласт питань щодо відбудови країни у повоєнний період, були: Сергій Савчук – Національний координатор МОП в Україні, Василь Воскобойник – керівник проекту «Візія 2033»: збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя», Інна М’якота – начальниця відділу профорієнтації та психологічної підтримки Державної служби зайнятості України та Олег Пендзин, економіст, директор Економічного дискусійного клубу.

Модераторка панелі Вікторія Щербина, заступниця голови профкому по роботі зі студентами Київського національного університеті імені Тараса Шевченка, налаштувала доповідачів на діловий та активний діалог зі студентами. 

Майже кожен виступ розпочинався з тези, що країна потребуватиме фінансових ресурсів та людського капіталу для повоєнного відновлення. Зокрема, економіст Олег Пендзин озвучив, що Україна під час війни втратила приблизно 5 мільйонів робочих місць і вже на сьогодні потребує потрібно 4,5 мільйона працюючих. Адже відбудовувати країну, принаймні там, де це дозволяє безпека, потрібно уже зараз. На думку експерта, Україна може бути найкращою країною для ЄС, проте мусить подолати ряд викликів, серед яких – створення умов для повернення українців з-за кордону. А це – безпечні робочі місця, якісна соціальна складова тощо.

З питання гуманітарного розмінування та екологічних збитків від війни розпочав Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук. Важливим є відновлення України за принципом «Build Back Better», що означає – із застосуванням більш просунутих технологій та за принципами ЄС щодо зеленого переходу й цифрової трансформації. І тут знову йшлося про брак людських ресурсів, трудову міграцію до України та розроблення державою нової міграційної політки. 

«Україна конче потребує збереження та відновлення людського капіталу. Але управління трудовою міграцією – це основне, на чому треба акцентувати та розуміти», – підкреслив спікер. 

Розмову з молоддю продовжив керівник проекту «Візія 2033» Василь Воскобойник, який наголосив, що повернення додому українських мігрантів може бути лише через створення відповідних передумов для цього. На думку експерта, потрібно змінювати країну так, аби українці, і тут, і за кордоном, відчули, що вони належать до модернової, перспективної, політично й культурно особливої країни. 

«Молодь має зрозуміти, що у вільній Україні жити і будувати свою кар’єру краще, аніж десь за кордоном. Саме тому вам, шановні учасники, реалізовувати себе, поважати себе, і працювати разом для нашої перемоги. Ви майбутнє України, і саме вам його будувати!», – завершив думку Василь Воскобойник. 

Практичності панелі додав виступ Інни М’якоти з Державної служби зайнятості України. Вона, зокрема сказала, що Держслужба зайнятості активно підтримує молодь, допомагаючи подолати виклики та залишатися в економічному строї країни. Молодим громадянам надаються послуги з підбору роботи, тимчасової зайнятості та кар'єрного консультування. 

Далі мова йшла про Єдиний портал вакансій, де можна відслідковувати цікаво чи важливі позиції для себе, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації через Держслужбу і «ваучери на навчання», що дозволяють безоплатно пройти навчання у закладах освіти чи у роботодавця за переліком зі 123 професій та спеціальностей. І звичайно, для амбіційної молоді, яка мріє створити власний бізнес, функціонує програма «Власна справа» від «єРобота». За словами Інни М’якоти, цей проєкт з минулого року набув великої популярності, адже це можливість отримати до 250 тисяч гривень для свого бізнесу. І ним вже скористалися 3 тисячі отримувачів у віці до 35 років. Тому вона закликала молодих людей використовувати усі можливості задля отримання своєї роботи чи відкриття омріяної справи! 

Звершенням цієї панелі стала відеопрезентація Андреса Шляйхера – директора з питань освіти в Організації економічного співробітництва і розвитку. 

Практична панель: «Молодь і трудове законодавство»

Питання працевлаштування молоді та на що варто звертати увагу при отриманні свого першого робочого місця у спілкуванні зі студентськими лідерами розкрили юристи організації – партнера форуму «Трудові ініціативи» Інна Кудінська та Георгій Сандул. Вони презентувати молоді практичні лайфхаки із найбільш актуальних трудових питань сьогодення, вказуючи на перестороги та пастки. 

Продовжила тему можливостей студентських первинок щодо захисту своїх членів юрисконсульт Київської міської організації Профспілки Вікторія Соломінчук. Вона детально проаналізувала питання колективних договорів у закладах вищої освіти. Адже саме цей документ регулює виробничі, трудові і соціально-економічні відносини між адміністрацією закладу та трудовим колективом й гарантує захист прав та інтересів викладачів та студентів. 

Підсумки роботи форуму

Загалом Всеукраїнський студентський форум «Молодь – для України. Україна – для молоді» відбувся досить активно, з акцентами і, по-студентському, енергійно. Окрім практичних та дискусійних панелей молодь постійно обмінювалася досвідом, презентувала напрацювання своїх первинок, радилася навіть за кавою, ділилися різними аспектами волонтерської діяльності та допомоги армії України. 

За підсумками усіх днів роботи було прийнято Резолюцію, де студентські лідери закликали владу розробити механізми залучення молоді до післявоєнної відбудови України через акумулювання кращих практик молодіжної роботи та створення ком'юніті для громадського обговорення, обміну досвідом та підтримки молодіжних проєктів у рамках євроінтеграційних процесів.

Також було виголошено прагнення налагодити співпрацю профспілкової сторони з Радою з молодіжних питань при Президентові України.

Учасники форуму впевнені, що тісна співпраця між профспілками та владою сприятиме поліпшенню становища молодих людей, їх економічної активності, а також поверненню молоді з-за кордону задля розбудови країни після нашої Перемоги!

Студентська молодь готова відстоювати своє право на реалізацію у відновленій та процвітаючій Україні!