Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 грудня 2011 р. Всi новини

У 2011 році вдалося ліквідувати комп’ютерну неграмотність вчителів

 

 

 


Заступник міністра освіти Борис Жебровський заявив, що 2011 рік став роком ліквідації комп’ютерної неграмотності вчителів.

Про це заступник міністра сказав під час зустрічі з чиновниками Європейської Комісії з питань освіти та культури, метою якої було обговорення проекту "ETwinning" в рамках програми Східного партнерства.

За словами політичного офіцеру Генерального Директорату Європейської Комісії з питань освіти та культури Хелен Скікос, суттю проекту "ETwinning" є створення спільних класів в Україні та інших країнах, у яких учні та вчителі спілкуватимуться та навчатимуться однією мовою.

Хелен Скікос зазначила, що реалізація проекту передбачає спілкування між школами, учнями та вчителями та має допомогти дітям пізнати один одного.

Вона підкреслила, що важливу роль у виборі шкіл для проекту "ETwinning" відіграватиме технічне оснащення та уміння вчителів користуватися комп’ютером.

У свою чергу заступник міністра Борис Жебровський заявив, що уряд України затвердив програму "100 відсотків", що має на меті навчання вчителів комп’ютерним технологіям та підключення шкіл до Інтернету.

"На початок 2011 року лише 40% вчителів уміли користуватися комп’ютером. За попередньою інформацією на кінець 2011 року 100% вчителів оволоділи комп’ютерними технологіями. Цей рік став роком ліквідації комп’ютерної неграмотності вчителів. Тому, ми готові до проекту", - заявив заступник міністра освіти.

Нагадаємо, що з метою стовідсоткового оволодіння вчителями шкіл основами ІКТ до кінця 2011 року, Міністерством освіти було надано відповідні методичні рекомендації.

Навчання вчителів мало відбуватися, як із застосуванням традиційних форм навчання, так і використовуючи інноваційні форми "вчитель – вчитель", "школа – школа" та "учень – вчитель".

У відповідності з планами міністерства кожен вчитель, незалежно від рівня своєї кваліфікації, до кінця цього року має орієнтуватися в інформаційному просторі, повинен вміти отримувати інформацію та оперувати нею відповідно до власних потреб і вимог сучасного високотехнологічного суспільства.

Зокрема вчителі мають створювати текстові документи, таблиці, малюнки, діаграми, презентації; використовувати локальні мережі та бази даних; здійснювати анкетування, діагностування, тестування, а також розробляти власні електронні продукти (розробки уроків, демонстраційний матеріал) та поєднувати готові електронні продукти у своїй професійній діяльності.

Зазначимо, що на початок 2009/10 навчального року на 32 учня шкіл припадав один персональний комп’ютер (аналогічний показник у Європі від 3 до 5), 40% комп’ютерної техніки шкіл потребувало оновлення, що становило понад 5 тисяч навчальних комп’ютерних комплексів, спостерігався незадовільний стан підключення шкіл до Інтернету, більшість яких використовували технологію комутованого з’єднання, що унеможливлювало ефективність використання інформаційних ресурсів тощо.

У зв’язку з необхідністю розв’язання наявних проблем, навесні цього року, урядом була затверджена Державна програма "Сто відсотків", метою якої є поетапний перехід до нового рівня освіти на основі інформаційно-комунікаційних технологій. Програма реалізовуватиметься до 2015 року.

 

 

По матеріалам: osvita.ua