Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 лютого 2024 р. Всi новини

Відбулася нарада з керівництвом Національної та галузевих академій наук України

 

1 лютого 2024 року за дорученням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася нарада щодо ініціювання внесення змін до постанови КМУ «Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)».

У заході взяли участь представники МОН, Національної академії наук України, галузевих національних академій наук, Міністерства культури та інформаційної політики України.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький висловив позицію міністерства щодо особливостей підготовки здобувачів ступеня доктора філософії відповідно до чинного законодавства України. Нормативний строк підготовки аспірантів з 2016 року становить 4 роки. Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» період підготовки можна переривати через отримання академічної відпустки на строк, необхідний для завершення дисертаційного дослідження. Здобувачі, яких було відраховано з аспірантури, мають право поновитися до аспірантури або вступати до неї повторно. Особи, які професійно здійснюють наукову, науково-технічну або науково-педагогічну діяльність за основним місцем роботи, мають право здобувати ступінь доктора філософії поза аспірантурою. Зокрема, таке прикріплення можливе для завершення дисертаційного дослідження та підготовки до захисту.

Частину дискусії було присвячено необхідності коректного адміністрування користувачами системи ЄДЕБО щодо карток здобувачів доктора філософії та вчасного внесення ними актуальної інформації.

Загалом, розділяючи позицію наукової спільноти, було наголошено на необхідності подальшого удосконалення процедури підготовки здобувачів доктора філософії в межах імплементації норм Закону України «Про вищу освіту».

 

 

За матеріалами – МОН