Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 лютого 2024 р. Всi новини

Публічна дискусія: «Де освіта у стійкості та відновленні України?»

 

15 лютого 2024 року відбулася публічна дискусія «Де освіта у стійкості та відновленні України?».

Цей офлайн-захід зібрав освітян, науковців, студентів, представників громадських організацій та партнерів ГО «Прогресильні» з метою обговорити розвитку роль та місце освітнього сектору в умовах викликів війни, стійкості та відбудови України. 

Відкрив захід Жоао Альбукерке – депутат Європейського парламенту, член комітету із культури і освіти. 

Спікерами дискусії стали:

  • Жанна Таланова – заступниця координаторки National Erasmus+ Office in Ukraine;
  • Сергій Романюк – заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України;
  • Олександра Осіюк – заступниця керівника секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти
  • Марія Артеменко – проректорка Херсонського національного технічного університету;
  • Ендрю Вробель – лідер організації Tech Emerging Europe Advocates, винахідник, консультант, коуч, соціальний підприємець;
  • Богдан Косма – проєктний координатор GMF;
  • Софія Безугла – засновниця благодійного фонду UAID. 

Модератор дискусії Богдан Ференс – засновник громадської організації «Прогресильні».

Спікери та аудиторія акцентували увагу на ключових проблемних аспектах, з якими стикаються навчальні заклади в умовах повномасштабної війни, розглядали питання ефективності сучасних освітніх реформ, їхнього впливу на якість освіти та інтеграцію в європейський освітній простір. 

Під час обговорення заступник Голови Профспілки Сергій Романюк висловив важливі думки щодо стану сучасної освіти в країні. Він зокрема наголосив, що ключовим акцентом подальшого розвитку освіти стає належна повага до педагогічної професії, яка вимагає системної підтримки та визнання важливості освіти суспільством і владою.

Заступник Голови Профспілки також підкреслив, що належне фінансування є ключем до високих стандартів навчання і загалом якості освіти. А конкурентна заробітна плата педагогів, підтримка молодих вчителів та викладачів, збереження студентів у закладах професійної та вищої освіти України – надважливі аспекти у питанні поліпшення стану освітньої галузі. 

«Основою для успішних кроків в освіті є не лише реформи, а й зміна суспільної думки до системи освіти та навчання. Має бути розуміння того, що освіта і є той ключ до відновлення та стійкого миру в країні», – підкреслив Сергій Романюк. 

Крім того, була відзначена потреба збереження переміщених університетів та підтримки молоді для полегшення їхнього повернення до своїх областей в період післявоєнної відбудови.

Особливу увагу експертів та виступаючих із зали було приділено аспектам повоєнної відбудови, зокрема прозорому механізму реорганізації мережі вищої школи, збереженню переміщених закладів та підтримка молоді. Це стане головним аргументом для повернення людей до своїх домівок та відновлення країни.

У фінальній частині заходу було представлено результати короткого опитування освітян. Отож, найбільш болючим питанням залишається рівень оплати праці освітян; 80% опитаних визначили значне погіршення якості освіти з початком повномасштабного вторгнення. Для суспільства це стає сигналом, що ситуацію у сфері освіти необхідно уважно вивчати, комунікувати з усіма сторонами процесу навчання та віднаходити спільні рішення задля забезпечення стабільності та відновлення країни.