Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 червня 2024 р. Всi новини

Інститут української мови: доопрацьований правопис оприлюднять в кінці 2024 року

 

Інститут української мови продовжує роботу над усуненням недоліків, що містяться в новому українському правописі.

Доопрацьований варіант правопису оприлюднять наприкінці 2024 року.

Про це повідомив директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко. 

За словами мовознавця, в новому українському правописі, який затвердили у 2019 році, є десятки помилок. Професор Гриценко зазначив, що правопис треба скоротити, позабирати з нього те, що стосується самоочевидних речей, яких не треба давати, а ця робота дуже велика.

«Згідно з чинним законодавством, виправлений варіант правопису, який ми доопрацюємо, подамо комісії з мовних стандартів. І тоді вона ухвалює і пускає його в життя. Тепер не будуть причетні ані Кабмін, ані Міністерство освіти та науки», – пояснив Павло Гриценко.

Він також зауважив, що зараз не треба створювати правописних комісій. Однак інститут іде шляхом іншим – максимального узгодження з провідними вченими, які досліджують ці питання.

Директор Інституту української мови також наголосив, що, на превеликий жаль, історія з українським правописом 2019 року – це «історія прояву волюнтаризму в розв'язанні мовних питань». Тож тепер українці стикаються з її наслідками.

«Бо варіант українського правопису, ухвалений і погоджений із прем'єр-міністром Гройсманом (Володимир Гройсман, голова Кабміну у 2016 – 2019 роках), не був підготовлений одразу ж якісно, до того стану, коли його можна подавати як завершений державний документ», – пояснив Гриценко.

Професор зазначив, що, не погодивши навіть з Інститутом української мови остаточний варіант, правопис передали на затвердження. Тому там містяться десятки грубих помилок та неточностей, які необхідно доопрацювати. 

 

 

За матеріалами – Освіта 24