Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
19 січня 2012 р. Всi новини

Законопроекти про вищу освіту потребують суспільного обговорення

 

 


Проекти законів про вищу освіту, що зареєстровані у парламенті, потребують подальшого вдосконалення й обговорення з громадськістю.

Про це заявили учасники круглого столу, що був проведений Освітньою програмою Міжнародного фонду "Відродження".

Директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський зазначив, що найбільші шанси на ухвалення має законопроект Міністерства освіти, що за його словами пропонує консервацію нинішньої системи освіти. Найкращим, на його думку, є проект закону, що внесений народними депутатами Арсенієм Яценюком і Лесею Оробець.

Екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич висловила сумнів, що в нинішній політичній ситуації буде ухвалено законопроект Яценюка-Оробець, але при цьому запевнила, що розробники документа готові вносити пропозиції до того законопроекту, який буде проголосовано в першому читанні.

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт наголосив, що в законопроекті Міністерства освіти чимало уваги приділено фінансовій автономії, але фактично немає механізмів, що дозволяли б університету використовувати кошти на свій розсуд. Також, за його словами, не покладено відповідальності на університет за зміст освіти, а чинну аспірантуру просто перейменовано на PhD без будь-яких змістовних і структурних змін.

За словами керівника Української асоціації студентського самоврядування Єлизавети Щепетильникової, запровадження додаткового бала при вступі до університету, що пропонує міністерський законопроект, є неприпустимим й загрожує корупційними схемами. Плата за навчання контрактників не має збільшуватися щороку. Вона відзначила, що законопроект міністерства пропонує запровадити стипендії на рівні прожиткового мінімуму, однак під це не закладено фінансування. При цьому щодо законопроекту Яценюка-Оробець вона зауважила, що він передбачає незрозумілі форми участі студентів в управлінні навчальним закладом.

Реагуючи на закиди, директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти Ярослав Болюбаш наголосив, що в умовах, коли держава відповідає за якість освіти, на неї має бути покладено основні функції контролю. За його словами, навіть із тими правами, які мають вузи за чинним законодавством, вони не можуть упоратися.

Нагадаємо, у парламенті зареєстровано три законопроекти про вищу освіту, в т.ч. урядовий проект закону, що розроблений Міністерством освіти. Минулого тижня Микола Азаров заявив, що остаточне рішення щодо урядового проекту закону буде прийматися після його зустрічі з ректорами, студентами та експертами.

 

 

По матеріалам: osvita.ua