Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
26 січня 2012 р. Всi новини

Бал вузу робить оцінювання абітурієнтів більш об'єктивним, - Є.Суліма

 

 


У Міністерстві освіти наголошують, що при зарахуванні абітурієнтів до вищих навчальних закладів не може враховуватись лише бал ЗНО.

Про це заявив заступник міністра Євген Суліма під час зустрічі з представниками деяких студентських організацій, на якій були обговорені питання реформування системі вищої освіти.

За повідомленням прес-служби профільного міністерства, Суліма розповів студентам про особливості організації проведення зовнішнього незалежного оцінювання і вступної кампанії до вищих навчальних закладів в Україні.

Зокрема він наголосив, що при зарахуванні до вищих навчальних закладів не може враховуватись лише бал зовнішнього незалежного оцінювання. "Кожна держава, в тому числі й Україна, має враховувати специфіку власної системи освіти та національні потреби, а тому врахування при вступі до університетів таких показників, як середній бал атестата школи та бала вищого навчального закладу робить загальне оцінювання абітурієнтів більш об'єктивним".

Зазначимо, що урядовий законопроект про вищу освіту визначає бал вузу, як складову конкурсного бала вступника, яка визначається вищим навчальним закладом.

Законопроект містить норму про те, що прийом на навчання до вищих навчальних закладів на основі повної загальної середньої освіти під час вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста, бакалавра здійснюється за результатами ЗНО, з урахуванням середнього бала атестата та бала вищого навчального закладу.

Необхідно зазначити, що відсутність стратегії просування законопроекту та стилістичне викладення норм документа іноді викликає полярні коментарі представників влади щодо норм запропонованого урядом законопроекту.

Зокрема, у своєму нещодавньому коментарі щодо законодавчого унормування бала вузу при вступі, голова профільного парламентського комітету Максим Луцький зазначав: "Щодо питання про бал вищого навчального закладу. Чи може це призвести до корупційних схем при вступі абітурієнтів до вищих навчальних закладів? Як результат я не рекомендував приймати остаточне рішення своїм колегам по комітету до того часу, поки ми не владнаємо всі конфліктні питання щодо цього".

Він також висловив припущення, що під час іспитів у вищому навчальному закладі рішення може прийматись суб’єктивно.

"Ми ліквідували корупційний безконкурсний вступ, який був раніше для переможців олімпіад. Сьогодні вони отримують бонус за те, що гарно навчалися і досягли гарних результатів, відповідно, за перше місце - 50 балів, за друге місце - 40 балів, за третє - 30 балів. От що мається на увазі стосовно "бала вищого навчального закладу". Але ні в якому разі не іспити, де рішення може прийматись суб’єктивно. Мова йде про чітко визначені олімпіади, про доуніверситетську підготовку і не більше", - заявив Максим Луцький.

Між тим, зазначена норма про бал ВНЗ, у разі її збереження, може стати однією з суперечливих норм урядового законопроекту, оскільки зменшує вагу результатів ЗНО при вступі до вищого навчального закладу.

До прикладу, результати загальнонаціонального опитування, що було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" на початку цього навчального року, свідчить про те, що в країні сформувалася стабільна громадська думка стосовно підтримки зовнішнього незалежного оцінювання, як вирішального критерію для вступу до вищих навчальних закладів.

Організатори дослідження зазначили: "ЗНО позитивно оцінюється прихильниками різних політичних сил, що свідчить про те що, незалежне тестування об’єднує країну".

В той же час, переважна кількість респондентів вважає вступні іспити до вузів корумпованим етапом вступної кампанії. За даними дослідників у вересні 2011 року "71% респондентів відповіли, що корупція є досить поширеною під час вступних іспитів. А у цільовій групі, тобто тих хто безпосередньо причетний до вступу таких 83%".

У середу, під час засідання уряду прем’єр Микола Азаров, коментуючи результати проведення консультацій з представниками громадськості зазначив, що законопроект "виявився не тільки резонансним, але й конфліктним".

Він також наголосив: "Закривати на це очі і силоміць "продавлювати" законопроект неправильно. Такий закон повинен об’єднувати і заряджати оптимізмом, а не роз’єднувати і викликати скепсис".

За його словами, на порядку денному серед інших питань щодо вдосконалення законопроекту, вирішення спірних питань, зокрема правил прийому до вузу.

Прем’єр-міністр нагадав, що за результатами його консультацій з представниками громадськості створено робочу групу з доопрацювання законопроекту та висловив сподівання, що робота буде конструктивною і продуктивною. "Я попросив робочу групу завершити переробку законопроекту за два тижні. Ми розглянемо пропозиції і внесемо їх до законопроекту. І нарешті підведемо риску під трирічною роботою", - сказав Азаров.

 

 

По матеріалам: osvita.ua