Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
8 лютого 2012 р. Всi новини

Кращі вузи індустрії гостинності для міжнародної кар'єри

 

 


З розвитком індустрії гостинності зростає і популярність освіти в цій сфері. Для того щоб отримати престижну роботу в сфері гостинності на міжнародному рівні необхідно закінчити один з визнаних у всьому світі вузів.

Індустрія гостинності та туризму є однією з найбільших і найдинамічніших галузей у світі. За даними Всесвітньої ради подорожей та туризму в цій сфері зайнято близько 260 000 000 чоловік.

Також вражає і статистика, що наводиться Всесвітньою радою подорожей і туризму: до 2020 року приблизно 1 з 10 робочих місць в світі буде припадати на індустрію гостинності, а щорічне зростання індустрії очікується на рівні 4,4%. Не можна не помітити бурхливого зростання індустрії гостинності і в Україні в зв'язку з проведенням Євро 2012.

Однією з основних причин популярності багатомільярдної індустрії гостинності є широкий спектр можливостей для кар'єрного росту, який вона дає у всьому світі. До індустрії гостинності відноситься буквально все, з чим ми так чи інакше стикаємося в повсякденному житті: готелі та курорти, ресторани і громадське харчування, круїзні судна і авіакомпанії, тематичні парки і казино, планування зустрічей та заходів, відпочинок і спортивний менеджмент, туризм та атракціони.

Враховуючи масштаби індустрії гостинності та можливості працевлаштування, не дивно, що ця галузь економіки привертає величезний інтерес з боку великого числа студентів. Сьогодні ця галузь швидко розвивається і є висококонкурентоспроможною, тому для тих, хто хоче почати кар'єру в індустрії гостинності, велику роль відіграє освіта. При цьому вже давно у всьому світі успішно працюють спеціалізовані навчальні заклади, спрямовані на навчання і розвиток сфери гостинності.

Як показало недавнє дослідження компанії TNS, власники міжнародних п'ятизіркових готелів кращими в світі вважають швейцарські школи управління гостинністю. Так, серед чотирьох кращих шкіл гостинності у всьому світі три - швейцарські. Безліч кращих готелів та інших лідерів галузі віддають перевагу менеджерам зі швейцарською освітою через їх ставлення до роботи, цінність для клієнта, увагу до дрібниць та ефективність управління робочою силою.

Швейцарія - це не тільки красиві пейзажі, прекрасний шоколад, сири і відомі на весь світ банки. Привабливість цієї країни обумовлюється давньою традицією політичної стабільності, низьким рівнем злочинності і репутацією високої надійності. Навчання в Швейцарії означає, що у вихідні дні можна легко дістатися до Франції, Італії, Німеччини і навіть Британії чи Іспанії.

Наприклад, навчаючись у Швейцарії, у вільні дні можна відпочивати на пляжах Барселони або ходити по магазинах Мілана. Швейцарія має одну з найсучасніших залізничних систем в світі, яка може доставити пасажирів практично в будь-яке місце Європи протягом кількох годин. Ось чому заможні батьки зі всього світу з покоління в покоління посилають своїх дітей у швейцарські вузи.

Серед швейцарських вузів, що входять до четвірки кращих в світі шкіл управління гостинністю - Міжнародна школа готельного менеджменту Ле Рош (Les Roches International School of Hotel Management) та Інститут вищої освіти Гліон (Glion Institute of Higher Education), які входять у відому групу LAUREATE Hospitality Education. У світовому рейтингу TNS міжнародних шкіл управління гостинністю 2010 року обидва ці вузи займають почесне друге місце.

«Ми працюємо досить давно і працюємо з різними університетами. Але з усього потоку шкіл ми виділили саме ці два університети через задоволеність наших студентів, - каже Олеся Шахраюк, директор агентства "Домар Тревел Ед'юкейшн", яке є ексклюзивним представником групи LAUREATE Hospitality Education в Україні. У нас була можливість порівняти на наших студентах рівень викладання, рівень навчання і підготовки фахівців. І студенти цих двох вузів практично не давали поганих відгуків - у них не виникало проблем з практикою і міжнародним працевлаштуванням».

За словами Олесі Шахраюк, ці два університети найбільш визнані роботодавцями в індустрії гостинності всього світу. При цьому вони мають широку мережу випускників, які працюють топ-менеджерами в цій індустрії на всіх континентах. Крім того, що Гліон і Ле Рош є визнаними в усьому світі вузами, вони мають акредитацію NEASC, якою володіють найвідоміші університети світу, в тому числі і з Ліги Плюща, що дуже важливо, якщо студент захоче продовжити свою освіту на післядипломному рівні .

«Самим головним показником ефективності навчання в цих вузах є успішне працевлаштування наших випускників, - розповідає Олеся Шахраюк. - Навчання в університетах гостинності побудовано на поєднанні теорії і практики – тобто студенти отримують академічні навички, які вони можуть перевірити під час стажувань. Ця практика може проходити в будь-якій країні світу, якщо немає візових перешкод для конкретного слухача. Проходження практики за кордоном дуже важливо в сфері гостинності, тому що отриманий досвід має великий вплив на подальше працевлаштування». Ще однією перевагою Гліон і Ле Рош є розгалужена мережа своїх шкіл у всьому світі. Наприклад, Ле Рош відкрив свій кампус в Іспанії і таким чином у студентів є можливість отримати освіту в сфері гостинності і диплом швейцарського рівня за менші гроші, ніж у Швейцарії.

«Не так давно відкрилося відділення Ле Рош в Шанхаї, - продовжує Олеся. Мережа шкіл розширюється і студенти, які навчаються в університеті Ле Рош, можуть проходити навчання, як у Швейцарії, так і можуть півроку вчитися в Іспанії, Китаї або в США. Таким чином, студенти суміщають навчання в різних країнах і отримують міжнародний досвід».

На жаль не багато українських студентів цих вузів повертаються для роботи на батьківщині.«Переважна більшість наших випускників після закінчення одного з цих двох вузів успішно працевлаштовується за кордоном і лише дуже мала частка випускників повертаються в Україну», - каже Олеся.

«Щоб уявити собі порядок вартості навчання - візьмемо, наприклад, Гліон - в середньому це 30 000 швейцарських франків в семестр (півроку). У вартість входить навчання, проживання, харчування, страховка, навчальні матеріали. Бакалаврський курс включає в себе п'ять навчальних семестрів і два семестри стажування. За стажування студенти не платять, а ще й мають можливість заробити гроші», - розповідає Олеся.

Вступних іспитів до цих навчальних закладів як таких немає, єдиною умовою вступу є успішне складання іспиту з англійської мови, тому що навчання проходить повністю англійською. «Оскільки контракт з цими вузами у нас підписаний безпосередньо, ми маємо повноваження приймальної комісії. Ми повністю допомагаємо підготувати документи до зарахування – тобто безпосередньо зараховуємо студента в один з цих двох вузів і беремо на себе всю візову підготовку», - каже Олеся Шахраюк.

Самі студенти кажуть, що в системі викладання цих вузів робиться великий акцент на практичні навички, що дуже важливо для працевлаштування. Навчання дає можливість вивчити сферу гостинності зсередини, що дуже допомагає на практиці. «Мені подобається, що програма будується не тільки на сухій теорії, а й на роботі над проектами, практичних завданнях. Дуже важливо, що викладачі університету є безпосередніми представниками індустрії», - каже студентка Гліону Олена.

Її однокурсниця по Гліону Наталія каже, що найголовніше в цьому університеті це люди і атмосфера, і що культурне різноманіття в цьому вузі є важливою складовою отримуваних знань.«Гліон дає хороші можливості працевлаштування, оскільки ім'я цього університету добре впізнається роботодавцями, розповідає Наталія. - До нас постійно приїжджають менеджери та представники готелів, які відбирають кращих студентів для проходження практики та подальшого працевлаштування. Тут все залежить від студента і від його бажання розвиватися і зростати, адже сфера гостинності вимагає повної віддачі».



Автор: Павло Петриченко

 

По матеріалам: osvita.ua