Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
5 квітня 2012 р. Всi новини

Абітурієнтам час готуватися до вступу "нашвидкоруч"

 



Стислі терміни і "багатолюдність" нинішньої вступної кампанії до ВНЗ вимагатимуть від вступників максимуму уваги і швидкості дій.

У суботу, 24 березня, випускники українських шкіл "спробували на зуб" зовнішнє незалежне оцінювання. Фактично це означає, що вступна кампанія-2012 набирає свою активну фазу. Які підводні камені можуть чекати нинішніх одинадцятикласників на шляху до студентського квитка.

Загалом, умови нинішнього штурму приймальних комісій мало відрізняються від умов торішніх. Та ж можливість подавати сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання будь-якого року, те ж урахування середнього балу атестата, ті ж додаткові бонуси за олімпіади та підготовчі курси ... І ця стабільність вже стала предметом критики для незалежних експертів. "На превеликий жаль, і в систему ЗНО, і в систему вступної кампанії вже кілька років не вносяться якісь суттєві зміни, - пояснив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук. - Люди до неї пристосувалися, їм давно зрозумілі її сильні і слабкі сторони. Всі щілини вже настільки відомі, тому в них можуть влізти хто завгодно і скільки завгодно".

По суті, помітних нововведень до цьогорічної вступної компанії два. Перше - прохідний бал ЗНО з профільної дисципліни піднято з 124 до 140 пунктів і навіть вище - останнє вже на розсуд ВНЗ. Друге - через Євро-2012, під яке підганяють не лише абітурієнтів, а й всю країну, зміщуються терміни вступної кампанії. Втім, графіки роботи приймальних комісій міняються не сильно: вони пропрацюють з 2-го до 17-го (для абітурієнтів, які проходять творчі конкурси), 20-го (для здають іспити) або до 31-го липня (для всіх інших). А ось терміни проведення ЗНО "сповзають" набагато помітніше.

Тести з першого предмету - хімії - бажаючі зможуть здати вже 15 травня. Обов'язковий для всіх тест з української мови та літератури відбудеться у дві сесії 28 і 29 травня. Закриє ж ЗНО-змагання біологія - 7 червня. Крім того, варто нагадати, що в нинішньому році в сім'ї незалежно оцінюваних дисциплін додаток: тепер випускники зможуть складати тести не тільки з історії України, а й з всесвітньої історії.

Між тим, в будь-якій вступній компанії завжди знайдуться нюанси, на які слід звернути особливу увагу. Наприклад, цього року кількість вступників буде помітно вище, ніж в "малолюдному" 2011. Отже, і конкуренція між абітурієнтами підвищиться, за місце у вподобаному ВНЗ доведеться боротися активніше, а значить, і готуватися до вступу потрібно куди більш грунтовніше, ніж в минулому.

Ще одну причину для абітурієнта бути насторожі назвав Ігор Лікарчук. За його словами, обсяги фінансування нинішнього ЗНО знижені навіть у порівнянні з попереднім роком, хоча абітуріентів стало набагато більше. Відповідно, у регіональних центрів оцінювання якості освіти можуть виникнути труднощі в укладанні договорів з людьми, які братимуть участь в організації та проведенні тестування. Можливо, таких фахівців буде недостатньо, або ж їх змусять вийти на пункти тестування в адміністративному порядку - що, зрозуміло, навряд чи позитивно позначиться на якості їх роботи. Таким чином, самим випускникам варто проявити підвищену пильність, щоб вчасно і коректно подати документи, отримати сертифікат, що підтверджує реєстрацію - словом, зробити все, щоб прийти, пройти і зробити.

Що ще варто врахувати випускникам: цього року до проблеми списування на ЗНО обіцяють підійти ще жорсткіше, ніж в попередні. А саме, обладнати пункти проходження тестування відеокамерами, металодетекторами та іншими специфічними пристроями. Але, як зазначила координатор освітніх програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Стрелюк, в тому, що все саме так і буде, є серйозні сумніви - через уже згаданих фінансових труднощів. Але це не означає, що показово "упакованими" не виявляться окремі пункти. Так що, збираючись на пункт тестування, цей факт бажано врахувати, щоб не "пролетіти", так би мовити, ще на злеті.

Втім, окрім незалежного тестування є ще, власне, й сам вступ - з поданням документів до приймальних комісій і тяжким очікуванням результату. Тут, по-перше, варто вкотре згадати "Електронний вступ" - систему дистанційного подання документів, вперше випробувану у минулому році. Попри те, що не згадував її "теплим" словом хіба що ледачий, та й сам сайт "Електронного вступу" тихо і непомітно канув у Лету, міністр освіти і науки Дмитро Табачник залишився своїм дітищем вельми задоволений. І запевняє, що в нинішньому році оновлена і вдосконалена система запрацює знову.

"Минулого року було прийнято постанову про Єдину інформаційну базу з питань освіти, - пояснила Ольга Стрелюк. - Вона буде схожа на "Електронний вступ", але вже уніфікована і оформлена юридично. Відповідно, ВНЗ будуть здійснювати набір абітурієнтів з її допомогою. Згідно з документами, відповідний сайт вже повинен бути розроблений, причому з січня, але він до нині не працює. Тобто, й досі невідомо, яким він буде". При цьому, за словами Стрелюк, як дана система буде реалізована, не знають і в самих ВНЗ. Цілком імовірно, що традиційний "паперовий" вступ, схоже, як і раніше залишиться більш надійним, ніж подання документів "на відстані".

Взагалі, уважність, прискіпливість та оперативність - якості, які на час вступу повинні зашкалювати не тільки в абітурієнтів, а й у їхніх батьків. Останні, як головні помічники та зацікавлені особи, і вказали на ще одну "пастку".Справа в тому, що після опублікування рейтингових списків першим з безлічі претендентів з однаковою кількістю балів зараховується той, хто раніше приніс оригінали документів. Проконтролювати, хто і коли подав папери, неможливо, тому на цьому етапі "потрібні" діти - якщо у них, звичайно, є необхідні бали - можуть бути прийняті на бюджет, так би мовити, поза чергою. "Чесним" ж доведеться задовольнятися тим, що залишилося. І хоч якось підстрахуватися, максимально швидко надавши потрібні документи бажаного ВНЗ.

І ще раз про конкуренцію. Як і в минулому році, в боротьбі з перекосами в бік гуманітарних спеціальностей МОН обіцяє зробити деякі спеціальності "рівніші" всіх інших у плані отримання держзамовлення і умов вступу. Як і раніше у фаворі залишаються природно-математичні та інженерно-технічні спеціальності - вибрали їх абітурієнти, як і в минулому році, мають шанси отримати 20 додаткових балів за підготовчі курси. Крім того, в міністерстві освіти обіцяють не образити держзамовленням айтішників, хіміків, біологів та інших негуманітаріїв - докладніше потрібно буде уточнювати вже у навчальному закладі.

Автор: Олекса Шкатов

 

По матеріалам: life.comments.ua