Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 квітня 2012 р. Всi новини

У США все менше молоді може дозволити собі вищу освіту

 

 

У дослідженні «Огляд 2011 року. Світові зміни в політиці щодо плати за навчання та допомозі студентам» канадська компанія „Higher Education Strategy Associates“ (Hesa) проаналізувала вартість вищої освіти в 40 країнах.

Згідно з результатами дослідження, єдиною, країною, де збільшення плати за навчання супроводжувалось зменшенням виплати допомоги студентам стали США.

В низці країн не змінилась ні плата за навчання, ні державна допомога студентам. До таких країн належать Аргентина, Бразилія, Китай, Польща, Росія, Туреччина. На Філіппінах та в Іспанії велике збільшення плати за навчання не супроводжувалось збільшенням фінансової допомоги студентам.

Результати дослідження також свідчать про те, що в Україні, Австралії, Індії, Нідерландах та Китаї за 2011 рік підвищилась і плата за навчання, і державне фінансування у вигляді стипедій та грантів.

Доступність освіти для студентів у 2011 році зросла у Колумбії, Франції, Німеччині, Саудівській Аравії та Швеції, а в 2012 зросте в Чилі, Японії, Польщі та Південній Кореї.

Водночас, все менше студентів можуть собі дозволити вищу освіту в Канаді, Ізраїлі, Швейцарії, Іспанії, США. В 2012 до них приєднаються громадяни Великої Британії, а в США ситуація ще більше погіршиться.

При цьому доступність освіти не змінилась в таких країнах як Україна, Туреччина, Росія, Польща, Пакистан, Індія, Китай, Нідерланди, Фінляндія.

З усіх країн найбільше номінально (без врахування інфляції) плата за навчання збільшилась у Південній Африці (12,5%), Україні (9,2%), США (8,3%) та Нігерії (6,8%).

Щодо України у звіті також вказується: «У 2010-2011 роках за навчання платили майже 60% студентів вищих навчальних закладів. Плата за навчання складає 5-30 тис грн. та збільшується разом зі збільшенням інфляції. У 2011 році уряд витратив 44 млн грн. на державну грантову програму для покриття навчання студентів технічних та природничих спеціальностей за кордоном. Інших змін у політиці фінансової допомоги не було, а інші стипендії надаються 4,57% студентів».

 

 

По матеріалам: vkurse.ua