Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
12 квітня 2012 р. Всi новини

Фактор ризику: вузи Німеччини навчають управляти кризою

 

 


В епоху фінансових криз і держав-банкрутів словосполучення "оцінка ризиків" набуло нового змісту, а спеціальність ризик-менеджера - особливу цінність.


Страшні картини стихійних руйнувань, на жаль, звично відкривають випуски новин. Колосальні втрати несуть і глобальні концерни. А хто від цього виграє? Ризик-менеджери. Адже оцінити ступінь ризику й попередити керівництво компанії про можливі небезпеки - завдання поки що рідкісних фахівців, попит на яких стрімко зростає.

Ризик - справа благородна

У страховій компанії Allianz, наприклад, спеціальна команда збирає по всьому світу дані про клімат і погодні умови. "Ми стежимо за новітніми розробками вчених, щоб зрозуміти, чи збільшаться в найближчому майбутньому ризики, пов'язані зі стихією природи", - розповідає Markus Stowasser, менеджер Allianz по оцінці ризиків, пов'язаних з природними катаклізмами.

Коли ризик стає невиправданим, а в яких ситуаціях він ще піддається управлінню? На ці питання постійно має відповідати ризик-менеджер, причому, нерідко ризикуючи сам. Із здриганням згадують співробітники відділу ризик-менеджменту Allianz землетрус і цунамі в Японії.

"Криза електропостачання призвела до різкого погіршення економічної ситуації в країні, - пояснює керівник відділу контролінгу ризиків в Allianz Sibylle Steimen. - Саме так починаються глобальні ланцюгові реакції, що миттєво виходять з-під контролю".

Як показали події недавніх років, в непередбачених катастрофах та їх глобальних наслідках не завжди винна природа. Досить відновити в пам'яті вересень 2008 року: горезвісне банкрутство інвестиційного банку Lehman Brothers, обвал світових бірж і світова банківська криза. Те, що тоді не зумів передбачити ніхто, сьогодні займає багато умів.

Ризик-менеджерів випускають лічені вузи

Як могли допустити фінансову кризу? Яким чином мислять біржовики та інвестори? Як розпізнати підводні течії фінансових ринків? Такі масштабні питання обговорюють на рядовому семінарі студенти спеціальності "ризик-менеджмент" Мюнхенського університету імені Людвіга Максиміліана (Ludwig-Maximilians-Universität München).

Молодий викладач у модних окулярах сидить на парті і жваво жестикулює. "У момент початку кризи всі боялися структурованих продуктів, банкрутства страхових агентств. Фахівці перестали адекватно оцінювати події, - розповідає він юнакам і дівчатам. - Хоча сьогодні ми знаємо, що якщо збанкрутує система страхування, з цією моделлю нічого не відбудеться". І педагог вказує на дошку зі схемами і таблицями.

Вузи, в яких можна отримати спеціальність "ризик-менеджмент", в Німеччині поки можна перерахувати по пальцях. Ці програми навчання порівняно нові і в основному магістерські. Їх пропонують Деггендорфська вища школа (Fachhochschule Deggendorf), Вища школа в Магдебурзі і Стендалі (Hochschule Magdeburg-Stendal), Ганноверська вища школа економіки (Fachhochschule für die Wirtschaft Hannover), Зігенський університет (Universität Siegen).

Без ризику залишитися безробітним

У мюнхенському університеті менеджменту та оцінці ризиків навчають і студентів бакалаврату, причому, вже ґрунтовно знаючих математику. "Ті теоретичні основи, що ми отримуємо у сфері математичної економіки, на практиці можна застосувати саме в ризик-менеджменті, і мені дуже цікаво цьому навчатися", - говорить Вероніка Бац. Вона та її однокурсники сподіваються, що інтерес сучасних підприємств до таких кадрів як вони буде тільки підвищуватися, і що без роботи сьогоднішні студенти не залишаться.

Шанси успішного працевлаштування у майбутніх володарів "ризикованої" спеціальності дійсно високі, підтверджує керівник відділу контролінгу ризиків в концерні Allianz Christoph Winter. "Попит на кваліфікованих випускників в сфері управління ризиками явно зростає. Це стало очевидно в зв'язку з нещодавніми та актуальними економічними та політичними кризами, - пояснює він. Все важливіше стає і роль ризик-менеджменту в житті підприємства. Ми навіть маємо право вето при прийнятті певних рішень".

Нова ера фінансового ризик-менеджменту

Для Крістофа Вінтера це питання на 200 мільярдів євро - саме таку суму клієнтських вкладів Allianz інвестував у фінансові ринки. "Ризик-менеджери мають бути постійно готовими до конфліктів і мати неабиякі навички спілкування, так як управління ризиками нерідко призводить до суперечностей і дискусій", - попереджає Frank Romeike з онлайн-видання RiskNET. На його думку, чим ширше у фахівця освіта і кругозір, тим легше йому аналізувати складні взаємозв'язки.

Саме тому в ризик-менеджмент часто переходять досвідчені представники інших професійних сфер, зазначає експерт із працевлаштування Peer Bieber. "Щоб займатися управлінням ризиків, сьогодні не обов'язково мати відповідний диплом, тим більше що таким в Німеччині поки що мало хто може похвалитися, - каже він. - Фахівець, що знає власну галузь, як свої п'ять пальців, відчуває ризики і здатний до їх якісному аналізу".

Проте вимоги в цій сфері стрімко ростуть, попереджає він. Адже чим серйозніше ризик, тим вище має бути професіоналізм його оцінювача.

 

По матеріалам: Deutsche Welle