Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
17 квітня 2012 р. Всi новини

Створення потужних регіональних університетів є головним напрямком реформування вищої освіти

 

 

У Міністерстві освіти переконані, що оптимізація ВНЗ значно сприятиме покращенню якості надання освітніх послуг, а розпочатий процес об’єднання буде продовжено.


За словами нового директора департаменту вищої освіти Юрія Коровайченко, об'єднання вищих навчальних закладів дозволить отримати низку переваг, зокрема виникнуть потужні кафедри та лабораторії, стане можливим проведення наукової роботи.

 "В Україні історично склалася надто розгалужена мережа вищих навчальних закладів. Малочисельність контингенту студентів у переважній більшості вузів та їх розпорошеність за підпорядкуванням призвела до неефективного управління системою вищої освіти", - зазначив Коровайченко.

 Він звернув увагу на те, що міністром Табачником протягом останніх років послідовно висловлювалася позиція щодо необхідності оптимізації мережі вищих навчальних закладів та централізації їх управління.

 "Створення потужних регіональних університетів є головним напрямком реформування вищої освіти. Таке завдання поставлене Дмитром Табачником. І процес розпочався. Найкращий зразок – успіх у Кривому Розі. Там об’єдналися чотири вищі навчальні заклади і до них приєдналися два науково-дослідних інститути. Вони стали єдиним Криворізьким національним університетом", - зазначив директор департаменту.

 "Іноді кафедри у невеликих вузах налічують 5-6 науковців. Зрозуміло, що на такій кафедрі важко підготувати якісну наукову працю", - сказав представник міністерства.

 Коровайченко висловив переконання, що при об’єднанні кількох вищих навчальних закладів значно зростає чисельність працівників кафедр, що сприятиме покращенню якості надання освітніх послуг. "За умов раціональної та зваженої оптимізації, вищі навчальні заклади отримають можливість розвиватися в єдиному освітньому просторі, матимуть необхідну методичну, наукову підтримку і тісніше співпрацюватимуть в освітньому товаристві".

 Також він наголосив, що об’єднання вузів України відбувалося і буде відбуватися добровільно.

 

 

По матеріалам: nachalka.com.ua