Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
20 квітня 2012 р. Всi новини

З чого складється вартість навчання у ВНЗ

 

 

Ми вже звикли, що за навчання треба платити, і причому, чималі гроші.

І коли вже з цим нічого не можна вдіяти (якщо тільки не поступити на бюджет), то варто хоча б вибрати найбільш оптимальний для себе варіант. Фінансова кабала може здорово зіпсувати Вам життя, і перш ніж підписувати договір, гарненько подумайте, а по зубах вам такі витрати? Втім, розумна, грамотна людина повинна розуміти, що ціна за навчання не виникає "з голови". Як же розраховується вартість навчання, що впливає на суму у договорі? Спробуємо розібратися разом.

Ми платимо мінімум?

Незважаючи на те, що багато студентів змушені вдатися до допомоги кредиторів, ВНЗ не накручують ціни, а лише намагаються виправдати свої витрати. І не останнє місце в цьому займає рядок - комунальні платежі. Останнім часом цей пункт зміцнив своє лідерство - комунальні платежі зросли на 50-100%.

Мабуть, головна стаття витрат - оплата праці психолого-викладацького складу. Чимало коштів йде і на зміцнення матеріально-технічної бази. Сучасні вимоги до освітнього процесу припускають якісну оснащеність аудиторій, лабораторій. Засоби навчання стали електронними, ціна їх досить висока, до того ж, їх обслуговування вимагає чималих витрат. Багато кабінетів, цілі корпуси потребують реконструкції, від глобальних втручань до приведення стін будівель до оптимального естетичного вигляду.

Чималі кошти йдуть сьогодні на інформатизацію навчального процесу. Від цього, як Ви розумієте, не можна відмовитися. Будь-якому студенту хочеться вчитися в університеті з відмінним, зручним інтернет-центром, де завжди знайдеться вільне місце і не треба буде стояти у черзі. Студенту хочеться швидкого доступу в інтернет і можливості позайматися на комп'ютері в спокійній атмосфері. А це все вимагає вкладення великих грошей. У багатьох ВНЗ практикується використання автоматизованих навчальних систем, це зручна структура, однак, і вона потребує фінансової підтримки. А дистанційне навчання? Воно розвивається швидкими темпами, і фінансується з власних ресурсів навчального закладу.

І хоч оснащення аудиторій комп'ютерами істотно оптимізує навчальний процес, ніхто не відміняв бібліотек. В університетських бібліотеках завжди будуть читачі, а тому необхідно поповнювати і бібліотечні фонди.

Згадайте, чи є при вашому ВНЗ колективи художньої самодіяльності? Можливо, студентський театр, хореографічний гурток, вокальна студія, КВН нарешті! У більшості випадків ці колективи фінансуються за рахунок коштів ВНЗ.

Ну і, звичайно, податки. ВНЗ, як відомо, обкладаються також податком на прибуток. Багато з цим не згодні, адже отримання прибутку не є головною метою установи освіти.

Впливає і престиж спеціальності, популярність професії. У топових спеціальностей і ціна за навчання буде високою. Сьогодні до таких належать міжнародні відносини, економіка, бізнес, IT-спеціальності, архітектура і будівництво.

Як бачите, вже вийшов значний список. Якщо Вам все ж здається, що чималі гроші, що Ви платите за навчання, не відповідають якості Вашго навчання, є кілька варіантів уточнення інформації. Найбільш правильний - звернутися до студентського активу. У багатьох ВНЗ органи студентського самоврядування можуть ініціювати зустріч учнів з адміністрацією, яка відповість на всі запитання студентів і розповість про формування ціни на навчання і всіх нюансах цього процесу. Пам'ятайте, це ваше право.

В Україні вартість освіти не завжди співпадає з якістю, при цьому навчання у топових ВНЗ країни може "влетіти у неабияку копієчку". Почасти тому багато абітурієнтів замислюються про європейську освіту. І справа навіть не у престижності. Ось, наприклад, у Польщі, вступивши до приватного ВНЗ, Ви заплатите за навчання менше, ніж у вітчизняних престижних навчальних закладах.

Навчання за всяку ціну?

Не варто ризикувати, так скаже Вам будь-який фахівець. Престижний ВНЗ не завжди буде гарантом подальшого успіху. Можливо, варто вибрати рідкісну спеціальність з невеликим конкурсом, яка забезпечить вам роботу, адже таких фахівців мало. Варто подумати, чи впораєшся Ви з навантаженням і вимогами престижних ВНЗ. Якщо ціна лякає, а вчитися дуже хочеться, чи не простіше почати з середньо-спеціальної освіти? Це непоганий старт, що дає відмінну практичну підготовку. Великий плюс у тому, що після коледжу можливий вступ відразу на третій курс профільного університету. У коледжах, звичайно, теж є платні місця, однак, це навчання обійдеться Вам дешевше.

Психологи радять реально підходити до питання навчання. Мрії про паралельну з навчанням роботу можуть так і залишитися мріями, а ось матеріальне становище сім'ї може цілком реально похитнутися. Вибір є завжди, і безпрограшних варіантів насправді чимало.

 

 

По матеріалам:  www.neuch.org