Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
16 травня 2012 р. Всi новини

Навчання-2012: вартість контракту, конкурс і обділені увагою вузи

 

  Цього літа українським вузам не прийде воювати за кожного абітурієнта, як це було торік.

Нагадаємо, в 2011 році було всього 196 тис. випускників шкіл. У нинішньому ж очікують, що штурмувати приймальні комісії будуть близько 400 тис.

Незважаючи на це, вартість одного року навчання за контрактом не сильно відрізняється від торішньої. Хоча деякі спеціальності все-таки подорожчали, пише segodnya.ua Серед найдорожчих - медики, юристи й журналісти.( Так, тепер за те, щоб вивчитися на лікаря в столичному Медуніверситеті ім. Прочаніна, потрібно заплатити 15 774 грн у рік (в 2011 році в такса була трохи нижче - 15 080 грн).

Стоматолог теж подорожчав майже на тисячу гривень у порівнянні з минулим роком. Найдешевшої залишається спеціальність вихователя в дитячому садку. Так, у столичному Педуніверситеті ім. Драгоманова прийдеться заплатити 6500 грн за рік, або на тисячу менше на заочній формі навчання. Хоча в порівнянні з 2011 роком ціна теж додала тисячу гривень.

У Міносвіти говорять, що вузи можуть ще змінити вартість навчання перед вступною кампанією, що почнеться 2 липня. «На практиці таке трапляється, але ціни вже не будуть істотно відрізнятися від тих, які зараз заявлені на офіційних сайтах вузів», - говорить «Сьогодні» головний фахівець інформаційно-аналітичного відділу департаменту вищої освіти Алла Рибалко. Нагадаємо, за законом вузи можуть піднімати вартість контакту в плині року лише відповідно до інфляції.

КОНКУРС. У навчальних закладах очікують, що цим літом абітурієнти порадують їх набагато більшою кількістю заявок. «У середньому по факультетах очікуємо, що буде не менше шести абітурієнтів на одне місце. На деякі спеціальності, може, навіть і більше, - говорить ректор КПІ Михайло Згуровський. - Для порівняння, в 2011 році на одне місце претендували всього чотири абітурієнти».


А от у Київському національному університеті ім. Шевченко говорять, що в них, незалежно від кількості випускників, завжди ажіотаж у приймальної комісії. «Як і торік, очікуємо від 10 до 40 чоловік на одне місце», - говорить проректор по науково-педагогічній роботі Володимир Бугрів.


БЕЗ СТУДЕНТІВ. Президент асоціації приватних вузів Іван Тимошенко прогнозує, що, як і в 2011-м, найдуться такі вузи, які залишаться взагалі без заявок студентів. «Навіть незважаючи на те, що абітурієнтів буде більше, однаково ринок освіти перенасичений вузами. На всіх не вистачить», - говорить Тимошенко. Нагадаємо, в 2011 виявилося, що в 20 вузів не захотів іти жоден абітурієнт, а в 130 навчальних закладів подали менш сотні заявок.  

Катерина Стулень 

 

По матеріалам: segodnya.ua