Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 червня 2012 р. Всi новини

Першокласників навчать поважати гроші, говорити по мобільному й зав'язувати шнурки по букварю

 

 



Восени малята початкових класів будуть учитися по новеньких підручниках. На відміну від своїх попередників, зі сторінок теперішнього букваря першокласники довідаються, що таке гроші, комп'ютерна миша й мобільний телефон. Підручник по праці навчить школярів зав'язувати шнурки, а по математиці - змусить вирішувати складні завдання. З'явиться в програмі й новий предмет - «Основи здоров'я». Він розповість дітям, як правильно харчуватися й надавати першу медичну допомогу.

Слідом за реформуванням системи дошкільного виховання дітей, Міністерство освіти вирішило внести корективи в шкільну програму. Діти, які у вересні підуть у перший клас, будуть учитися по зовсім нових підручниках. Їхньою розробкою більше року займалися Міністерство освіти, експерти й учителі.

«Ми змінили Державний стандарт початкової загальної освіти. Цей документ не переглядався вже багато років. А у світі, який постійно розвивається, потрібно йти в ногу з часом. Діти, які восени підуть у перший клас, більше розвинені, знайомі з комп'ютерами з ранніх років. Нові підручники будуть давати їм не тільки знання, але й формувати предметні поняття про сучасні реалії. До 15 липня будуть надруковані й розіслані по регіонах 4,5 млн екземплярів. Усього на підручники ми витратили більше 233 млн гривень. Середня вартість однієї книги становить 12,8 гривень», - сказав «Известиям в Украине» міністр освіти Дмитро Табачник.

Приміром, у новенькому букварі, крім звичних усім барвистих картинок з алфавітом, з'явилися невеликі тексти, що пояснюють дітям, що таке гроші. «У різних країнах - різні гроші. У Росії й Білорусії - рублі, у США - долари, у Туреччині - ліри, у Грузії - лари, у Латвії - лати. А в Україні - гривня», - говориться в букварі.

Крім грошей, дітям вирішили пояснити, що таке мобільний телефон - «Його можна завжди носити із собою. Він дає можливість не тільки почути, але й побачити співрозмовника», і комп'ютерна миша - «з її допомогою можна замінити слово в тексті, вставити пропущений апостроф або м'який знак».

«Буквар - це книга, у якій дитина повинна знайти близькі й зрозумілі предмети, які її оточують. Це й мобільні, і комп'ютери, і гроші», - пояснює автор букваря доктор педагогічних наук Микола Вашуленко.

Обновили підручник і по математиці. Там з'явилося багато барвистих і яскравих картинок, а також складних завдань. «У цілому, книга непогана. Однак ми знайшли кілька завдань, які першокласник вирішить не відразу. Приміром, завдання на логіку: «Є дві посудини обсягом 8 і 5 літрів. Як з їхньою допомогою відміряти 2 літри води?». Є ще одне завдання. На картинці намальована коробка. Поруч три більших ложки, і дві маленьких. Питання: скільки ложок поміститься в коробку? На перший погляд у коробку помістяться тільки дві маленьких, оскільки візуально вони збігаються з її розміром. Однак яке відношення це завдання має до математики?», - скаржиться «Известиям в Украине» учитель початкових класів Чернігівської загальноосвітньої школи №2 Віра Красник.

А от новенький підручник по праці навчить першокласників робити листівки з паперу й фігурки із пластиліну. Крім цього діти довідаються, як зав'язувати шнурки й самостійно заштопати дірку на одязі. Цьому присвячений окремий розділ у книзі.

«Всі підручники пройшли суспільне обговорення й були схвалені. Не рідше чим раз у десять років підручники повинні перевидаватися. Не дивуйтеся, якщо у змісті на перший погляд, будуть досить примітивні речі. Дитина повинна знати все: від процесу зав'язування шнурків, до правильного спілкування з електронною технікою», - пояснив «Известиям в Украине» заступник директори Інституту інноваційних технологій і змісту освіти при Міносвіти Борис Терещук.

Новинкою для всіх першокласників цього року стане вивчення предмета «Основи здоров'я». З раннього років дітям будуть розповідати про те, із чого складається людський організм, що робити при травмах, і як надати першу медичну допомогу. Також у книзі розповідається про те, як правильно харчуватися й переходити дорогу. «Думаю, що впровадження в шкільну програму початкових класів такого предмета сприятливо позначиться на освіті дітей. Однак теорія повинна підкріплюватися практикою. Якщо дітям будуть розповідати, як правильно харчуватися, у школах, я вважаю, повинні заборонити продавати чіпси, газовану воду й інші шкідливі продукти. Малята до них швидко звикають. Від їхнього вживання вони стають гіперактивними, тому що в складі присутні хімікати. Через цього діти відволікаються від уроків», - сказав «Известиям в Украине» екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

 



 

По матеріалам: izvestia.com.ua