Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
2 липня 2012 р. Всi новини

Кого беруть на роботу кращі вітчизняні ІТ-компанії

 

Питання майбутнього працевлаштування особливо актуальні для випускників та абітурієнтів, які здобувають професію, пов’язану з інформаційними технологіями. Адже зміни у цій сфері відбуваються ледь не щодня.

 «Наскільки затребувані набуті знання та навички? Як потрапити на престижну роботу? Чого очікує працедавець?» На ці злободенні запитання з суто практичної точки зору відповідає Дмитро Шемет, директор Obreey Products – продуктової та інженерної компанії повного циклу, яка є єдиним представником цієї галузі в Україні та одним з небагатьох у СНД. Офіс компанії розташований у Києві. Серед її успішно втілених у життя розробок – електронні книги та планшети PocketBook, веб-платформи, програмне забезпечення та окремі додатки. Колектив Obreey Products об’єднує талановитих програмістів, інженерів, дизайнерів, веб-розробників та менеджерів з продукту.

«Під час відбору майбутніх працівників ми дивимося передусім на попередній досвід та реалізовані проекти, дізнаємося, якою була участь кандидата у проекті та його особистий внесок в успіх спільної справи. Щоби оцінити підхід до роботи, даємо тестове завдання – воно може бути навіть найпростішим. Оцінюючи результат, дивимося в першу чергу на хід думок людини: до яких власних нестандартних знахідок вона дійшла, як їх застосувала на практиці, вирішуючи поставлене завдання, наскільки «перейнялася» тим щоби отриманий результат успішно вписався в загальне рішення – програму чи систему. Тобто якщо це покращення до програми для читання, то чи буде воно таким простим та корисним на думку читача, коли він візьме електронну книгу до рук, увімкне її та почне читати.

Ми працюємо з такими платформами, як C++ Low level (Linux), C++ App development, Android Framework, Android App Development, PHP. З них найбільш перспективною вважаємо Android.

Наші програмісти роблять продукт для себе, виходячи з власного досвіду його використання. Вони першими отримують пристрої, завантажують та читають на них електронні книги, використовують додатки та роблять висновки – що варто доробити, що покращити чи спростити. До «тестової лабораторії» входять родичі та знайомі, до їх побажань та коментарів також прислухаються. Нам важливо, щоби працівники вміли працювати зі «зворотнім зв’язком», слухали, чули та робили висновки або, виступаючи з позиції експерта, оцінювали всі «за» чи «проти» та пропонували свої зустрічні думки з приводу висловлених побажань.

Бажано, щоби на момент співбесіди в Obreey Products потенційні кандидати вже мали практичний досвід роботи в ІТ-компанії. Щиро радимо випускникам та студентам старших курсів шукати та знаходити всі можливості для знайомства з реальним бізнесом та роботи «в полях»: стажування, практика, участь у короткотермінових проектах. Маю зізнатися, що ми відчуваємо дефіцит кадрів на ринку. Це пов’язано у тому числі з тим, що, як кажуть, «всі гідні фахівці вже працевлаштовані». У середньому на одну вакансію в нашій компанії проходять співбесіди від 5 до 10 чоловік. Мораль: прагніть стати таким спеціалістом, щоби компанії полювали за вами, а не навпаки. І використовуйте всі доступні засоби – формальна освіта, обмін досвідом, саморозвиток, стажування, додаткові джерела інформації – книги, курси, тренінги тощо».

Ми пропонуємо програмістам розвиватися у двох напрямках – як інженер та спеціаліст (розробник, провідний розробник та архітектор) або ж як менеджер (керівник команди або проекту). До речі, наразі в гострому дефіциті саме грамотні управлінці, керівники та менеджері проектів, здатні організувати та ефективно контролювати злагоджену роботу команди на єдиний результат.

Аналізуючи пробіли в сучасній системі освіти України з точки зору продуктової та інженерної ІТ-компанії, можемо сказати, що, наприклад, програмування, яке викладають у ВНЗ, в силу невпинного прогресу нині нездатне врахувати актуальні потреби бізнесу. До того ж, на жаль, майбутніх творців ІТ-продуктів не вчать тому, що більше стосується спілкування та особистої ефективності, - грамотно формулювати свої думки, слідувати завданню, вчасно задавати уточнюючі запитання, висувати зустрічні раціональні пропозиції, управлінню часом.

Які поради можемо дати тим, хто хоче бути кращим у своїй справі?  Слід бути готовим до спеціалізації – свідомо обирати напрямок, де будете працювати та розвиватися як професіонал. Або тим, хто готовий до викликів,-  опановувати декілька суміжних спеціалізацій. Це продиктовано високою динамікою технологій та різноманіттям ІТ-ринку.

У нас працюють випускники різних ВНЗ України та інших країн. Диплом престижного університету – це добре, але далеко не головний фактор успіху в ІТ-професії.

Окрім досвіду, велику роль відіграє те, як людина проявляє себе у справі. Передусім звертаємо увагу на такі якості, як вміння вирішувати поставлені завдання вчасно і якісно, пропонувати оригінальні ідеї, виходячи з поставлених умов, постійне прагнення до розвитку, відповідальність, відкритість до відгуків та пропозицій, а не просто бажання зробити свою роботу, «здати та забути», націленість на результат, щирий інтерес до своєї справи, захопленість нею, бажання робити якісні продукти для себе і гордитися отриманим результатом. А все це лежить у площині не тільки і не стільки освіти, скільки пов’язано з особистими прагненнями і мотиваціями людини.

Що готує майбутнє для української школи програмування?  Складне питання, на яке немає однозначної відповіді. Багато залежить від кадрового та технічного забезпечення освіти у нашій країні, пріоритетів держави щодо розвитку інновацій. Не секрет, що наразі наші спеціалісти користуються заслуженим попитом на батьківщині та у світі завдяки «світлим головам», якісній багатосторонній академічній підготовці (згадаємо, що ми говорили вище про гуманітарну складову успішного ІТ-спеціаліста), здатністю до навчання та вміння адаптуватися до нових ситуацій, природній допитливості, ініціативності та оригінальному мисленню, яке, бажаємо ми того чи ні, виховує вітчизняна дійсність».

Три «золотих» поради від Obreey Products майбутнім програмістам та інженерам:

 

  1. Практика, стажування, курси, тренінги – цілеспрямовано будуйте свій практичний досвід.
  2. Набувайте суміжних знань. Проектний менеджмент, англійська (а останнім часом – без сумніву, і китайська), управління часом, навички написання технічних завдань, особиста ефективність, методики розвитку пам’яті та скорочитання – ось лише короткий список насправді корисних інструментів, які допоможуть вам у роботі.
  3. Постійно цікавтесь тим, що відбувається в ІТ-галузі. Новини, тенденції, книги «гуру», олімпіади та конкурси проектів, вебінари і конференції, спілкування на тематичних форумах – обов’язкові до участі та прочитання!

 

 

 

По матеріалам: vnz.org.ua