Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
3 липня 2012 р. Всi новини

Відбулася прес-конференція з питань проведення Вступної кампанії-2012

 

2 липня, одночасно із стартом Вступної кампанії-2012, у МОНмолодьспорту відбулася  прес-конференція Голови Державної інспекції навчальних закладів Михайла Гончаренка та директора Департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Юрія Коровайченка.

У рамках проведення Вступної кампанії-2012 року, відповідно до рішення Колегії та наказу МОНмолодьспорту, перевірку дотримання Умов прийому абітурієнтів вищими навчальними закладами, а також реагування на звернення вступників, їхніх батьків, громадських організацій та спостерігачів, здійснюватиме Державна інспекція навчальних закладів України.

Протягом минулого навчального року, за інформацією Голови Державної інспекції навчальних закладів Михайла Гончаренка, рішеннями Державної акредитаційної комісії за численні порушення ліцензійних умов, чотирнадцять ВНЗ України повністю або частково позбавлені ліцензії на надання освітніх послуг (11 – повністю, 3 – частково). За період діяльності ДІНЗ України (з вересня 2011 – червень 2012) проведено перевірку 105 вищих навчальних закладів, з них 64 (61%) – державної та комунальної форм власності, 41 – приватної.

За словами Михайла Гончаренка, в поточному році відповідно до рішення Колегії від 31.05.2012 (протокол №6/3-4) та наказу МОНмолодьспорту від 15 червня 2012 р. № 705 ДІНЗ у липні-вересні здійснюватиме перевірки дотримання  ВНЗ Умов прийому за окремим графіком: заплановано перевірити діяльність 33-х ВНЗ у 10-ти регіонах України.

Голова ДІНЗ під час прес-конференції назвав типові порушення, виявлені під час прийому до ВНЗ у 2011 році, а саме: оголошення прийому за відсутності ліцензії; прийом на скорочений термін навчання при невідповідності базової освіти напряму подальшого навчання; прийом документів для вступу на навчання за ОКР «Спеціаліст», «Магістр» до початку вступної кампанії; відсутність чітких критеріїв оцінювання екзаменаційних робіт; порушення під час формування рейтингових списків абітурієнтів та зарахування до вищих навчальних закладів; укладання договорів на підготовку фахівців до зарахування; невідповідність форми договору на підготовку фахівців затвердженому Типовому договору; надання ВНЗ платних послуг, не передбачених чинним законодавством.

Інспектування вищих навчальних закладів здійснювалося за такими основними напрямами: перевірки освітньої діяльності та комплексні перевірки; дотримання вищими навчальними закладами різних форм власності та відокремленими структурними підрозділами ВНЗ ліцензійних та акредитаційних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти; моніторинг якості підготовки студентів.

Михайло Гончаренко зазначив, що після рішення Державної акредитаційної комісії про анулювання ліцензії вищий навчальний заклад, відповідно до чинного законодавства, може відновити освітню діяльність лише через рік, подавши у встановленому порядку новий пакет документів для проведення ліцензування напрямків і спеціальностей, ліцензія яких була анульована.

«Тому майбутнім абітурієнтам слід звернути особливу увагу на перелік таких навчальних закладів», - наголосив Голова ДІНЗ. Михайло Гончаренко запропонував увазі абітурієнтів 2012 року кілька порад, серед яких: перевіряти наявність не лише ліцензії у ВНЗ, але й сертифіката про акредитацію; з’ясувати інформацію про обсяги прийому за державним замовленням на підготовку фахівців з обраної спеціальності; перевірити наявність у ВНЗ довідки про внесення його до Єдиного реєстру вищих навчальних закладів; простежити, чи є у відкритому доступі усі вищезазначені документи ВНЗ тощо.

«Якщо абітурієнта ввели в оману не доброчесні ВНЗ – слід негайно повідомити про це МОНмолодьспорту або ДІНЗ. Якщо ж «потерпілий» ще й встиг сплатити за навчання кошти, необхідно одразу звернутись до правоохоронних органів та суду» - застеріг абітурієнтів Михайло Гончаренко.

Інформацію щодо організації цьогорічної вступної кампанії висвітлив на прес-конференції директор департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Юрій Коровайченко. За його словами, нові умови прийому до ВНЗ не дуже відрізняються від умов попереднього року. «Новий вступний поріг становить уже 140 балів, тож підвищення порогового балу з профільних предметів забезпечить нам якість абітурієнтського складу», - зазначив Юрій Коровайченко. Що ж до обсягів державного замовлення, то, за словами директора департаменту вищої освіти, його кількість змінюється щороку синхронно із кількістю абітурієнтів та відповідно до неї.

За інформацією Юрія Коровайченка, структура державного замовлення суттєво змінилася, збільшилася кількість місць на галузі економіки та інших галузях, які почали активно розвиватися в Україні. «Майже на 26% нами збільшено замовлення на комп’ютерні спеціальності, що користуються нині великим попитом у роботодавців. І ми сподіваємося, що всі випускники за цими спеціальностями будуть майже 100 % забезпечені місцями працевлаштування», - переконаний директор департаменту вищої освіти.

Під час прес-конференції  проведено он-лайн трансляцію процедури реєстрації електронної заяви на участь в конкурсному відборі на вступ до ВНЗ України на Інтернет-сайті http://ez.osvitavsim.org.ua/ конкретної абітурієнтки, яка особисто відвідала прес-конференцію та у присутності журналістів внесла свої дані до електронної бази.

Оприлюднення рейтингових списків вступників відбуватиметься 1, 5 та 8 серпня. Зарахування на місця за державним замовленням закінчується не пізніше 11 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 25 серпня.

Як поінформував Юрій Коровайченко, станом на 15.00 год 2 липня 2012 року зареєстровано 12 тис. 335 абітурієнтів, із них – 6 тис. 291 становлять електронні заяви на вступ до ВНЗ.

На час проведення вступної кампанії-2012 буде здійснюватися оперативне реагування на звернення абітурієнтів, їхніх батьків, громадських організацій та спостерігачів.

Для цього у МОНмолодьспорту та ДІНЗ України будуть працювати телефони «гарячої лінії» 481-32-15, 239-16-81 відповідно.


 

 

По матеріалам: mon.gov.ua