Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
6 липня 2012 р. Всi новини

Вступ 2012. Запитання і відповіді

 

 

Все більше і більше українських абітурієнтів можуть зітхнути з полегшенням – документи подав.

Проте попереду – три тижні очікування першої «хвилі» зарахування, а для когось – другої і третьої.

Ми продовжуємо розповідати про найактуальніші аспекти цьогорічної вступної кампанії у спецпроекті «Вступ-2012»!

На запитання абітурієнтів відповідають провідні фахівці департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

Сьогодні говоримо про рейтингові списки абітурієнтів і три «хвилі» зарахування.

1. Яким чином формується рейтинговий список вступників?

Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування поза конкурсом;
  • вступники, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди;
  • учасники міжнародних олімпіад;
  • вступники, які зараховуються за конкурсом.


До рейтингового списку не включаються вступники, рекомендовані до зарахування на місця цільового прийому. Цей список впорядковується за конкурсним балом від більшого до меншого та з урахуванням права на першочергове зарахування при однаковому конкурсному балі в порядку додержання підстав для його набуття.


2. Де можна ознайомитись з рейтинговим списком вступників?

Рейтингові списки вступників оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальної комісії та веб-сайтах вищих навчальних закладів із зазначенням категорій списку. Ці списки оновлюються при внесенні змін протягом строку проведення конкурсного відбору.


3. Яку кількість разів приймальна комісія приймає рішення про рекомендування до зарахування?

Приймальна комісія приймає рішення про рекомендування до зарахування на навчання на місця державного замовлення у три етапи: у перший, п’ятий та восьмий дні після останнього дня прийому заяв.


4. Чи обов’язково має бути три «хвилі» зарахування?

Ні, це не обов’язково, а тільки за необхідності. У випадку, якщо у перші чотири дні після оголошення першого списку рекомендованих до зарахування усі вступники виконають вимоги до зарахування та нададуть оригінали необхідних документів, потреби в другій та третій «хвилі» немає.


5. Чи існує додаткове зарахування?

Особи, які без поважних причин не приступили до занять протягом 10 днів від дня початку навчального року, відраховуються з числа студентів вищого навчального закладу. На звільнені при цьому місця може проводитися додаткове зарахування за конкурсом осіб, які подали сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти (успішно склали вступні випробування, що проводить вищий навчальний заклад) до цього чи іншого вищого навчального закладу і не пройшли за конкурсом на навчання.


6. Хто може бути присутнім на засіданнях приймальної комісії?

         На засіданні приймальної комісії мають право бути присутніми представники засобів масової інформації не більше двох осіб від одного засобу. Правилами прийому до вищого навчального закладу може бути визначено порядок акредитації журналістів у приймальній комісії.

7. Яким чином громадські організації здійснюють моніторинг проведення вступної кампанії вищими навчальними закладами?

Громадські організації можуть звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту із заявою про надання їм права вести спостереження за роботою приймальних комісій. Громадські організації, яким таке право надано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, можуть направляти на засідання приймальних комісій своїх спостерігачів. Приймальні комісії зобов’язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення з документами, які надаються членам комісії до засідання.

8. На кого покладається вирішення питань, пов’язаних із прийомом до вищого навчального закладу?

Усі питання, пов’язані з прийомом до вищого навчального закладу, вирішуються приймальною комісією на її засіданнях. Рішення приймальної комісії повинні оприлюднюватися на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу, як правило, в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після прийняття.


9. Яких дій вживати абітурієнту, якщо порушуються його права?

Насамперед, звернутися з письмовою заявою до приймальної комісії вищого навчального закладу. У разі незадовільного вирішення питання абітурієнт може зателефонувати на консультативний телефон Міністерства освіти і науки, молоді та спорту «Вступна кампанія – 2012 року», який розпочне свою роботу з 1 липня, або звернутися до міністерства з письмовою заявою.

 

 

По матеріалам: pedpresa.com