Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
10 серпня 2012 р. Всi новини

ВСТУПНА КАМПАНІЯ – 2012: ШВИДШЕ, ВИЩЕ, СИЛЬНІШЕ

 

 

Світ завмирає від видовищ Олімпіади, а тим часом абітурієнти чекають на результати своїх змагань.

2 серпня відбулася прес-конференція міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника й ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського, присвячена першим підсумкам вступної кампанії 2012 року.

За період з 2 до 31 липня до приймальних комісій надійшло 1 901 503 заяви від 620 040 вступників на участь у конкурсному відборі. А отже, вступна кампанія – 2012 стала рекордною за кількістю поданих заяв протягом усіх років незалежності.


«ВСЕОСВІТНЯ МЕРЕЖА»: ДИСТАНЦІЙНИЙ ВСТУП


Єдина державна база з питань освіти стала своєрідною глобальною мережею для всіх учасників вступної кампанії – широкомасштабне підключення всіх ВНЗ стало важливою новацією цьогорічної кампанії. Це забезпечило прозорість вступної кампанії, оперативність отримання даних про перебіг прийому заяв і унеможливило будь-які зловживання. «Вперше в цьому році дистанційне подання електронної заяви на участь у конкурсному відборі до вищого навчального закладу було запроваджено в національному масштабі», – наголосив міністр.

Загалом до Єдиної державної бази підключено 1078 вишів і їх структурних підрозділів. У такий спосіб у 2012 році значно розширено можливості вступників для отримання вищої освіти й вибору ВНЗ. За словами абітурієнтів і працівників приймальних комісій, запровадження електронної подачі заяв помітно зменшило навантаження на приймальні комісії, внаслідок чого процес подачі документів став зручнішим.

ВІДМІННИКИ Й «ВІДМІННИКИ»

П’ятірка лідерів серед вищих навчальних закладів за кількістю поданих заяв за весь період вступної кампанії майже не змінювалася. Найбільше заяв надійшло до КНУ імені Тараса Шевченка (45 467), НТУУ «КПІ» (41071), ЛНУ імені Івана Франка (40 751), НФН (35 283) і НУ «Львівська політехніка» (32 887).

Міністр назвав також і тих «відмінників» серед ВНЗ, які очолили «провальний» список у рейтингу: у цьому році до 120 вишів (переважно приватної форми власності) подано менше 100 заяв, до 13 – менше 10 заяв, а до приватного вищого навчального закладу «Український інститут лінгвістики і менеджменту» і приватного ВНЗ «Хмельницький інститут кон­струювання моделювання швейних виробів» подано лише по одній заяві.

ПЛАНКА В 140 БАЛІВ: ЛЕГКО!

Результати вступної кампанії – 2012 продемонстрували: підвищення прохідного бала до 140 – не перешкода, а стимул для абітурієнтів.

Дмитро Табачник із радістю відзначив, що вступники-2012 мали високі рейтингові показники. Особливо це було помітним у розрізі вступної кампанії серед найбільш популярних навчальних закладів України. Наприклад, у КНУ імені Тараса Шевченка конкурс серед осіб, які мають більше 140 балів за результатами ЗНО і подавали документи для вступу на повний курс навчання на денній формі бакалаврату, склав у середньому 14 осіб на місце. За такими самими показниками конкурс у НТУУ «КПІ» – 9 осіб на місце, у ЛНУ імені Івана Франка – 13,5, у НАУ – 17, у НН «Львівська політехніка» – 12 осіб на місце. «Таким чином, побоювання тих, хто вважав, що запровадження 140 балів з профільних предметів призведе до зменшення кількості вступників, не виправдалися», – підсумував міністр.

«Хочу наголосити, що основною метою підвищення прохідного бала із профільних предметів до 140 було і є намагання якісно покращити контингент студентів вищих навчальних закладів», – заявив Дмитро Табачник.

У свою чергу ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський підкреслив, що підвищення прохідного бала до 140 – крок не лише своєчасний, а й необхідний: «Стосовно вступників ми сповідуємо прин­цип: не кількість, а якість».

ВИДАВНИЧА СПРАВА, РЕКЛАМА Й ЯПОНСЬКА МОВА

«Серед вступників, що подавали цьогоріч заяви до університету, є справді унікальні особи, які мають по два – три сертифіката ЗНО із найвищим результатом – 200 балів», – наголосив Леонід Губерський. За його словами, таких обдарованих абітурієнтів у 2012 році вступало до КНУ імені Тараса Шевченка близько 400. Тож недивно, що прохідні бали на найбільш популярні спеціальності у цьому університеті були надзвичайно високими – таку планку встановили самі вступники. Найвищий прохідний бал цього року становив на спеціальність «Видавнича справа і редагування» – 799, 31.

Загалом, уподобання абітурієнтів-2012 відповідають кон’юнктурі сучасного ринку: конкурс на майбутніх рекламістів і PR-менеджерів у КНУ імені Тараса Шевченка становив 60,8 заяв на одне місце державного замовлення. Жорстка конкуренція була також серед тих, хто вирішив стати юристом, фінансистом, спеціалістом з міжнародної економіки, програмної і комп’ютерної інженерії. Вражаючий конкурс був на спеціальність «Японська мова» – 26,6 особи на місце – і це з ураху­ванням неймовірної складності цього предмета. Важко уявити, що стало мотивацією для цих абітурієнтів – перспективи працевлаштування в японських компаніях чи загадкова «мудрість Сходу».

81 МІЛЬЙОН ПЕРЕГЛЯДІВ ЗІ 113 КРАЇН СВІТУ

Вступна кампанія – 2012 характеризувалася безпрецедентно потужним інформаційним супроводом. Так, на інформаційній системі «Конкурс» уже зафіксовано рекордну кількість переглядів сторінок вищих навчальних закладів – понад 81 млн 390 тисяч, які здійснювалися громадянами зі 113 країн світу. Всього у цій системі за час вступної кампанії ідентифіковано 1817 населених пунктів. Загалом «Конкурсом» скористалися 4 млн 855 тисяч осіб.

Змагання майбутніх професіоналів завершилися, і сильніші стануть ними швидше.