Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
18 серпня 2012 р. Всi новини

Уряд обіцяє, що держзамовлення охопить не менше 51% студентів

 

 

Структура державного замовлення на освіту повинна відповідати потребам економіки.

Про це Віце-прем’єр-міністр України — Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, коментуючи проект закону № 10720 «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів», який було розроблено Міністерством економічного розвитку і торгівлі, передає УНН.

Проект закону, зокрема, передбачає формування середньострокового прогнозу потреби у фахівцях різних спеціальностей і складанні на його базі держзамовлення.

Віце-прем’єр зазначив, що запровадження середньострокового прогнозу не передбачає скорочення обсягів підготовки фахівців та робітничих кадрів за державним замовленням. За словами урядовця, кількість фахівців, які навчаються за держзамовленням, буде, як і раніше, становити не менше 51% від загальної кількості студентів. Відтак законопроектом не передбачається жодних скорочень кількісних гарантій держзамовлення, які  містяться в чинному законі «Про вищу освіту».

«Україна завжди вважалась країною з найбільш освіченим населенням. Це – одна з наших конкурентних переваг, і вона має бути збережена. Але у той же час кошти платників податків треба витрачати на підготовку потрібних для економіки та суспільства спеціалістів. Останніми роками наші ВНЗ випустили велику армію юристів та економістів, яким тепер важко знайти роботу. Тож формування державного замовлення на базі прогнозу потреб економіки у фахівцях – нагальна необхідність», — зазначив Сергій Тігіпко.

Як повідомляв УНН, цього річ близько 60% державного замовлення на підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста та магістра сконцентровано в технічних університетах.

«Цього року суттєво змінилася структура державного замовлення. Більшість бюджетних місць виділені саме на технічні напрямки. У 2012 році їх буде на 23,4% більше для бакалаврів за ІТ-напрямом. У технічних вищих навчальних закладах сконцентровано близько 60% державного замовлення на підговку фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста та магістра», — сказав Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький.

  
  

По матеріалам: УНН