Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
9 січня 2013 р. Всi новини

Ірина Зайцева: Тестів вистачить на всіх.

 

 

4 січня стартувала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання – 2013. Про зміни в тестах, про те, на що треба звертати увагу абітурієнтам, «Освіта України» запитала в директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої.

 

– Нещодавно з вуст деяких експертів пролунала інформація, нібито в нас… не вистачає тестів. І саме через це у ЗНО – 2013 скорочено кількість завдань.

– Справді, кількість тестових завдань із деяких предметів зменшено для того, щоб підвищити їх якість. І хоча тепер у тестах з фізики 34 завдання замість 36, час на виконання залишиться тим самим – 180 хвилин. Зокрема, скорочено кількість завдань з вибором однієї правильної відповіді. Натомість збільшено число відкритої форми з короткою відповіддю. Отже, зменшено кількість завдань, де можливе вгадування відповідей, шляхом розвантаження цієї частини тесту від завдань, що потребують громіздких обчислень.

 Підвищено значущість частини тесту, в якій абітурієнти розв’язують задачі та самостійно вписують числову відповідь. Максимальна кількість балів за виконання таких завдань становить 20 з 56.

 Щодо банку тестів, то він наповнюється. Міністр Дмитро Табачник оголосив, що за два роки ми повинні створити повноцінний банк тестових завдань, і це виконується. Це моя відповідь тим, хто сумнівається. Тож завдань вистачить усім.

– Певні зміни торкнулись і тестів з іноземних мов. Зокрема, зменшено кількість мовленнєвих ситуацій і змінено критерії оцінювання власного висловлення. Чим це зумовлено?

 – Ми хочемо підвищити якість перевірки бланка Б. Є досвід, ми його опрацьовуємо щороку, проводимо семінари з екзаменаторами, які перевірять цю частину тесту. Для підвищення точності вимірювання критерії оцінювання власного висловлення з іноземних мов зазнали змін як у своїй структурі, так і в системі оцінювання. Наприклад, кількість комунікативних ситуацій зменшено з 4 до 3. Видалено критерій оцінювання «Логічність і послідовність викладу».

 Переглянуто систему оцінювання власного висловлення за критеріями «Лексика та граматика». Встановлено нові інтервали кількості помилок і балів: 0 – 2 замість 0 – 3, що виставляться під час оцінювання мовного оформлення власного висловлення.

– А як щодо змін у найпопулярніших серед абітурієнтів тестів – української мови і літератури, а також історії України?

 – Для підвищення точності вимірювання за рахунок удосконалення критеріїв оцінювання власного висловлення в тестах з української мови і літератури, а також російської мови переглянуто систему оцінювання за критеріями 6а (орфографія і пунктуація), 6б (лексика, граматика і стилістика) – встановлено нові інтервали кількості помилок і балів (0 – 4 замість 0 – 6), що виставляються під час оцінювання мовного оформлення власного висловлення.

 Сподіваємось, що такі зміни в критеріях оцінювання з української, російської та іноземних мов дадуть змогу підвищити якість перевірки бланків Б. Зменшено кількість завдань у тестах з історії України та всесвітньої історії – з 60 до 55. Відповідно й часу на їх виконання буде відведено менше – 135 хвилин замість 150.

Зверніть увагу!

АЛГОРИТМ РОЗПОДІЛУ МІЖ ПУНКТАМИ ТЕСТУВАННЯ БУДЕ ЗМІНЕНО

 Розподіл абітурієнтів за пунктами тестування здійснюватиметься після завершення процесу формування бази абітурієнтів та визначення кількості осіб, які виявили бажання скласти ЗНО з певного предмета. Буде змінено алгоритм розподілу абітурієнтів між пунктами тестування. При розподілі враховуватиметься регіон проживання абітурієнта та обрана ним мова складання тесту. Інформацію про місце, дату та час початку проведення ЗНО з кожного предмета буде вказано в запрошенні – перепустці.

 Його надсилатимуть поштою не менш як за три тижні до початку проведення тестувань. Абітурієнти також матимуть можливість роздрукувати їх зі своїх інформаційних сторінок, розміщених на сайті УЦОЯО.

 Рекомендуємо заздалегідь дізнатися про маршрути проїзду до пунктів тестування. Адреси і карти розташування пунктів буде розміщено на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Підготував Дмитро Шулікін, «Освіта України»

 

 

     

За матеріалами: mon.gov.ua