Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
27 січня 2013 р. Всi новини

У МОНмолодьспорту підтвердили відсутність імен Бандери і Шухевича у тестах ЗНО

 

 

Імена Степана Бандери і Романа Шухевича були відсутні у минулорічних тестових завданнях з історії України. 

Про це йдеться у заяві прес-службі Міністерства освіти науки, молоді та спорту з приводу відсутності імен очільників визвольного руху у тестах з історії України для випускників шкіл, пише Тиждень.ua.

У міністерстві запевняють, що «метою зовнішнього незалежного оцінювання з історії України є оцінювання рівня сформованості історичної компетентності випускника школи, визначення відповідності навчальних досягнень учня освітньому стандарту та чинній навчальній програмі».

«Підкреслимо, що зміст історичної освіти визначається не тестами ЗНО. Основними нормативними документами у викладанні шкільних історичних курсів є Державний стандарт базової і повної середньої освіти освітньої галузі «Суспільствознавство», навчальні програми з історії, що визначають мету шкільних історичних курсів, оскільки саме їх зміст найбільше сприяє вихованню учнів, ознайомлює зі світовим та вітчизняним історичним досвідом, формує здатність самостійно оцінювати історичні події», — йдеться у заяві.

У відомстві Табачника запевняють, що в усіх затверджених МОНмолодьспорту навчальних програмах та підручниках з історії України відображені історія становлення та розвитку українського визвольного руху, його боротьба з тоталітарним режимом, діяльність Організації українських націоналістів та УПА, передбачено вивчення історичних постатей Степана Бандери та Романа Шухевича.

Водночас чиновники міністерства наголошують, що «тестами ЗНО не можливо перевірити знання про всі події, явища, постаті, які вивчаються за програмами загальноосвітніх навчальних закладів».

«Тестові завдання для ЗНО спрямовані на виявлення сформованості соціально-адаптованого випускника загальноосвітнього навчального закладу, здатного навчатися впродовж життя, приймати виважені рішення, усвідомлювати свою роль у державі і світі», — йдеться у заяві.

У Міністерстві підтвердили, що імена Степана Бандери та Романа Шухевича відсутні в переліку персоналій нинішньорічної програми ЗНО та повідомили, що також імена очільників визвольного руху не згадувалися і у минулорічних тестах.

Проте, за логікою чиновників від освіти, для успішної здачі тестування про Бандеру і Шухевича треба занти.

«Для успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнт повинен знати діяльність Степана Бандери, Романа Шухевича та інших політичних діячів, вміти характеризувати їхню діяльність, визначати її етапи, встановлювати відповідність між діяльністю та певними політичними силами чи обставинами, історичною епохою, оцінювати її вплив на хід історичних подій», — йдеться у документі.

Як повідомлялось, Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, яких треба знати, аби скласти незалежне оцінювання з історії України, українських військовиків та політичних діячів Степана Бандери та Романа Шухевича. Натомість їх замінили на Миколу Щорса і Юрія П’ятакова.

Також із програми тестування виключені питання про діяльність шістдесятників, зокрема, письменника і політв’язня Євгена Сверстюка, художниці Алли Горської, літературознавця Івана Дзюби, поета Івана Світличного. Раніше Міносвіти прибрав із програми зовнішнього незалежного оцінювання з української літератури романи Уласа Самчука «Марія» та Василя Барки «Жовтий князь», які описують геноцид українців 1932—1933 рр.

Нагадаємо, 2011 року міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник реформував підручники з історії України, вилучивши з них розділи про героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни тощо, що стосується, зокрема, історії України 20-го століття.

 

 

   

За матеріалами:  ridna.ua