Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
4 лютого 2013 р. Всi новини

Лукашенко: назріла необхідність докорінної модернізації наукової сфери Білорусі

 

 

Олександр Лукашенко вважає, що сьогодні назріла необхідність докорінної модернізації не тільки економіки, але й наукової сфери країни.

Про це він заявив, вручаючи дипломи доктора наук і атестати професора науковим і науково-педагогічним працівникам.

«Ми не можемо дозволити собі розпорошувати кошти заради задоволення чисто академічного цікавості. Білоруська наука повинна бути заточена під потреби нашої суверенної держави і стати більш компактною за своєю структурою », - сказав Президент. Олександр Лукашенко вважає, що важливо чітко визначити, в яких стратегічно значущих напрямках потрібно вести дослідження самим, де доцільно кооперуватися з зарубіжними колегами, а де вигідніше закуповувати іноземні розробки.

«Наука про суспільство, про людину повинна давати нам глибоке розуміння тих глобальних перетворень, які відбуваються в світі і які не можуть не зачіпати нас. Подивіться, як радикально змінився світ, які колосальні інформаційні потоки впливають на кожну людину. Разом із прогресивними речами вони створюють небачені раніше можливості для маніпуляції як окремою особою, так і величезними масами людей », - зазначив Президент. За його словами, природа всіх цих явищ вимагає глибокого вивчення, з тим, щоб узяти від нової комп'ютерної цивілізації все її блага і захистити себе від нових загроз.

«Фундаментальні наукові відкриття належать, звичайно ж, всьому світу. Але саме ті країни, які генерують нові знання, мають переваги в комерційному використанні цих ідей, в експорті високотехнологічної продукції, що приносить мільярдні прибутки », - сказав глава держави.

«Більш того, ті, хто першим поширює технологію, займають лідируючі позиції в світі. Тому добре розвинені наукові сфери - це один з гарантів національної безпеки держави», - підкреслив Президент.

Олександр Лукашенко звернув увагу на те, що міцні наукові традиції і школи сформувалися в Білорусі ще в радянські часи. «Нам вдалося зберегти і примножити цей ресурс, - вважає глава держави. - Адже власна наука - це невід'ємна ознака будь-якої розвиненої країни ». Президент зазначив, що білоруські вчені разом з кращими фізиками світу беруть участь у відкритті нових частинок на Великому адронному колайдері, в боротьбі з хворобами успішно використовуються новаторські методики білоруських медиків, вітчизняні фахівці добилися успіхів у розвитку інформаційних і біотехнологій, створення нових сортів рослин і наноматеріалів.

 

  

За матеріалами: vnz.org.ua