Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
11 лютого 2013 р. Всi новини

Юридичні вищі навчальні заклади та наукові установи України підтримали проект Закону України «Про вищу освіту» № 1187

 

7 лютого 2013 року відбулося чергове засідання Ради юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ України.

У засіданні взяв участь Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма.

Під час засідання члени ради обговорили проекти законів України про вищу освіту, внесених на розгляд ВРУ у порядку законодавчої ініціативи народними депутатами України (реєстр. № 1187, 1187-1, 1187-2).

Зокрема, з аналізом законопроектів виступили Олександр Бандурко, академік Національної академії правових наук України; Віктор Басай, декан Івано-Франківського факультету НУ «Одеська юридична академія»; Валерій Євдокимов, Голова Союзу юристів України; Ольга Ковітіді, начальник Головного управління юстиції у м. Севастополі (АРК), голова підкомісії з питань освіти Постійної комісії Верховної Ради АРК з питань освіти, науки, у справах молоді та спорту; Іван Голосніченко, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного, фінансового та господарського права Національного технічного університету України «КПІ»; Тетяна Варфоломеєва, доктор юридичних наук, професор, ректор Академії адвокатури України; Олександр Копиленко, доктор юридичних наук, професор, директор Інституту законодавства Верховної Ради України; Василь Шакун, член-кореспондент Національної академії правових наук України; Володимир Андрейцев, академік НАПН, професор кафедри цивільного та господарського права ДВНЗ «Національний гірничий університет»; Віктор Грищук, директор Навчально-наукового інституту права, психології та економіки Львівського державного університету внутрішніх справ та інші.

За словами виступаючих, законопроект внесений народними депутатами України Сорокою М. П., Ківаловим С. В. та Калетніком Г. М. є системним, більше відповідає, ніж інші два, сучасному стану розвитку вищої освіти, базується на реаліях, здобутках та традиціях вищої освіти в Україні; у ньому  фахово виписано механізм автономії ВНЗ, академічних свобод та студентського самоврядування.

Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма зазначив, що визначальним чинником для держави є конкурентоспроможність освітянської галузі, тому реформуванню вищої освіти необхідно приділяти велику увагу.

«Реформуючи систему вищої освіти, потрібно враховувати інтереси всіх учасників освітнього процесу, а також забезпечити необхідний і, що найголовніше, дієвий зв'язок вищих навчальних закладів з потребами ринкової економіки для того, щоб студенти після отримання диплому мали гарантії працевлаштування та реалізовували свої знання на практиці», – підкреслив Євген Суліма.

Він також наголосив на важливості врахування як вітчизняного, так і найкращого європейського досвіду, який би сприяв активному розвитку системи вищої освіти в Україні.

Євген Суліма висловив сподівання, що найближчим часом парламентарі вирішать питання реформування вищої освіти.

Розглянувши законопроекти про вищу освіту, Рада представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ України вирішила визнати необхідність якнайшвидшого розгляду та прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про вищу освіту» у новій редакції з метою сприяння розвитку вищої освіти України відповідно до національних пріоритетів та світових стандартів. Окрім того, підтримано проект Закону України «Про вищу освіту» № 1187 від 28.12.12, внесений на розгляд ВРУ у порядку законодавчої ініціативи народними депутатами України Сорокою М. П., Ківаловим С. В., Калетніком Г. М. Також члени ради вирішили підготувати та внести до ВРУ пропозиції з метою їх врахування при попередньому розгляді зазначеного законопроекту у комітеті, визначеному головним з розгляду проектів законів України про вищу освіту (Комітет ВРУ з питань науки і освіти).   

 

 

За матеріалами: molbuk.ua