Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
7 березня 2013 р. Всi новини

Прес-конференція Голови Державної інспекції навчальних закладів України Михайла Гончаренка

 

 

5 березня 2013 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція Голови Державної інспекції навчальних закладів України Михайла Гончаренка.

Під час прес-конференції Михайло Гончаренко зазначив, що за результатами перевірок Державної інспекції виявлено такі грубі порушення як недотримання вимог щодо навчально-методичного, матеріально-технічного, кадрового забезпечення, відсутність нормативно-правових підстав та необхідних дозволів для здійснення навчально-виховного процесу, а також належних умов для дітей, їх медичного обслуговування та харчування.

«Встановлено, що 18 суб’єктів освітньої діяльності надають послуги у сфері дошкільної освіти без відповідних ліцензій. А чотири дитсадки функціонують у приватних житлових будинках, не маючи дозволів санітарно-епідеміологічної та пожежної служб, що є грубим порушенням безпеки життєдіяльності дошкільних освітніх закладів», – поінформував Михайло Гончаренко.

Окрім того, виявлено факти використання у навчально-виховному процесі навчальних програм 80-х років минулого століття (Дитячий центр розвитку «Заріна»), допуску до виховання дітей осіб без відповідної фахової освіти, які не перебувають у трудових відносинах з суб’єктом господарювання (тобто не несуть жодної відповідальності за життя і здоров’я дітей), і навіть не пройшли відповідний медичний огляд (ТОВ «Виднокрай», Студія раннього розвитку Яни Еренбург, Дитячий центр розвитку «Заріна»). У зазначених приватних дитячих садках взагалі відсутнє будь-яке медичне обслуговування та належне харчування дітей.

У комунальному навчальному закладі «Школа-дитячий садок «Райдуга» (м. Київ) дітям дошкільного віку надаються додаткові платні послуги у сфері дошкільної освіти ПП «Разнотехкомплектпром», за які батьки вихованців змушені сплачувати в обов’язковому порядку 4 тис. грн. При цьому приватне підприємство не має на це відповідної ліцензії, а його директор (він же й власник) - фахової освіти та педагогічного стажу. Окрім того, державна атестація як основна форма державного контролю за діяльністю навчальних закладів не проводилась з моменту заснування ПП «Разнотехкомплектпром» (функціонує понад 10 років), а переважна більшість штатних педагогічних працівників (90%) школи-дитячого садка «Райдуга» одночасно є працівниками вказаного приватного підприємства.

Перевіркою встановлено, що директор ПП «Разнотехкомплектпром» є також власником іншого освітнього навчального закладу – «Приватного загальноосвітнього навчального закладу гімназії «Престиж». Навчання у зазначеній гімназії проводиться з грубим порушенням Ліцензійних вимог. Так, у закладі відсутня бібліотека, а кабінети біології, фізики та хімії не облаштовано спеціальними учнівськими меблями. До викладання навчальних предметів залучаються особи без відповідної фахової освіти або без проходження курсової перепідготовки. З початку 2012/2013 навчального року відсутнє медичне обслуговування учнів.

Михайло Гончаренко наголосив, що не менш важливим є питання надання якісних освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами. «Так, у вечірній школі Сімферопольської міськради зафіксовано неправомірне зарахування на екстернат іноземних громадян (відсутні копії документів, які підтверджують правомірність їхнього перебування на території України), – повідомив Голова ДІНЗ України. – За минулий навчальний рік без відповідних документів про наявний рівень освіти, що пройшли встановлену процедуру нострифікації, та без погоджень з місцевим органом управління освітою (управлінням освіти Сімферопольської міськради) на навчання зараховано 85 іноземних громадян».

Окрім того, у Книзі обліку і видачі атестатів та додатків до атестатів про повну загальну середню освіту, Срібних і Золотих медалей виявлено чисельні факти виправлення оцінок, не виставлені середні бали атестатів, відсутні оцінки з чотирьох обов’язкових для вивчення предметів.

«Вищезазначене свідчить про відсутність належного контролю управління освіти Сімферопольської міської ради за діяльністю навчального закладу», – зауважив Михайло Федорович.

«Питання використання загальноосвітніми навчальними закладами у навчальному процесі літератури, яка відповідає вимогам Державного стандарту загальної середньої освіти, також перевірялось ДІНЗ України», – продовжив Михайло Гончаренко.

Актуальність перевірки цього питання в діяльності ЗНЗ пов’язано насамперед з необхідністю забезпечення в обов’язковому порядку освітніми закладами використання у навчальному процесі літератури, яка відповідає навчальним програмам, розробленим на основі вимог Державного стандарту загальної середньої освіти, а також раціональним й ефективним використанням бюджетних коштів, оскільки друк підручників для загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за кошти Державного бюджету й видаються вони учням державних і комунальних закладів безоплатно.

Державною інспекцією навчальних закладів України, за участю фахівців Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, цей аспект діяльності загальноосвітніх навчальних закладів перевірявся у семи областях (Одеська, Вінницька, Луганська, Івано-Франківська, Запорізька, Тернопільська, Київська) та  м. Києві. За результатами перевірок виявлено факти використання навчальної літератури без відповідного грифу МОНмолодьспорту. Зазначені порушення зафіксовано у 20 загальноосвітніх навчальних закладах. Слід зазначити, що навіть у столичній гімназії № 32 «Успіх», де профільною для навчання є англійська мова, викладання здійснюється за застарілими підручниками 2003-2005 років, що не відповідають чинній програмі.

Ще одним з аспектів перевірок загальноосвітніх навчальних закладів, за словами Голови ДІНЗ України, було питання відповідності дій адміністрації навчальних закладів вимогам чинного законодавства у залученні і використанні благодійних внесків, у тому числі у вигляді наданих послуг, виконаних робіт.

«Загалом, упродовж цього навчального року (2012/2013) Державною інспекцією навчальних закладів України проінспектовано 51 загальноосвітній навчальний заклад. За результатами перевірок підготовлено відповідні рекомендації органам управління освітою, а також звернення до органів прокуратури та правоохоронних органів», – поінформував Михайло Гончаренко.

 

 

 

За матеріалами: mon.gov.ua