Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
3 квітня 2013 р. Всi новини

Медична довідка під час вступу до ВНЗ необхідна, але потрібно змінити підходи до її видачі, - Євген Суліма

 

 

Під головуванням Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми відбулася нарада щодо доцільності подання вступниками довідки форми 086-О під час вступу до вищих навчальних закладів України.

У нараді взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації м. Києва, Національного медичного університету імені О. О. Богомольця та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Перший заступник Міністра повідомив, що до Міністерства звернувся Голова державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський щодо скасування необхідності подання медичної довідки при вступі до ВНЗ: «Отримання та подання цієї довідки, на думку Служби, є додатковим тягарем для вступників, проте головна мета – визначення справжнього стану здоров'я вступника – не досягається. Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва пропонує скасувати необхідність подання такої довідки, за виключенням тих спеціальностей, які мають певні показання, та внести зміни до відповідних нормативно-правових актів».

У зв’язку цим, Євген Суліма зазначив, що подання такої довідки передбачено Умовами прийому до вищих навчальних закладів України у 2013 році, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 05 листопада 2012 року № 1244 і зареєстрованих  у  Міністерстві  юстиції  України 13 листопада 2012 року за № 1902/22214.

Окрім того, Перший заступник Міністра наголосив: «Існують застереження, що вилучення медичної довідки за формою 086-О з переліку документів, які абітурієнт додає до заяви про вступ до вищого навчального закладу, призведе до того, що у вищих навчальних закладів будуть відсутні дані про стан здоров'я студентів-першокурсників, а це, у свою чергу, призведе до негативних наслідків».

Зокрема, за словами Євгена Суліми, відсутність медичної довідки унеможливить визначення професійної придатності абітурієнта до навчання за обраною спеціальністю; призведе до порушення календаря ревакцинації проти керованих інфекцій та системи своєчасного виявлення туберкульозу; унеможливить своєчасне взяття на диспансерний облік студентів-першокурсників, які мають хронічні захворювання та вади розвитку, і призведе до погіршення загального стану здоров'я та загострення перебігу хронічних хвороб; унеможливить з перших днів навчання об'єктивно оцінити стан здоров'я студентів-першокурсників для визначення групи їх фізичної підготовки, можливості занять у спортивних секціях та виконання інших фізичних навантажень, що може призвести до загострення хронічних захворювань, а в деяких випадках стати на заваді подальшому навчанню.

Перший заступник Міністра поінформував, що ректори ВНЗ повністю підтримують збереження подання медичної довідки під час вступу до вузу. Його слова підтвердив і проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Учасники наради також зазначили, що подання медичної довідки до ВНЗ під час вступу необхідно залишити, адже відміна такої довідки призведе до негативних наслідків.

Однак, Євген Суліма і присутні на нараді погодилися, що в суспільстві існує певне невдоволення щодо процесу та механізму видачі медичних довідок, а також формальний підхід деяких абітурієнтів, їхніх батьків та медичних працівників до оформлення довідки. У зв’язку з цим, прийнято рішення, що Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством охорони здоров’я розпочнуть процес оптимізації видачі медичних довідок для вступу до ВНЗ та покращення медичного обслуговування студентів.

 

 

За матеріалами: mon.gov.ua