В українських вузах беруть плату за навчання та хабари, а у закордонних інколи навчають безкоштовно та ще й виплачують стипендію.

"За навчання я ніколи не платила. В мене добра англійська, бо вчилася на англійській філології. Після закінчення університету в Україні, де навчалася на бюджеті, поїхала навчатися у магістратуру у Німеччині. Отримала грант на навчання в одному з німецьких фондів. Отримала стипендію у 1200 євро. Знімала квартиру із хазяйкою за 200 євро на місяць. Після того знову отримала стипендію у 1500 євро на написання докторської праці в італійському університеті. У цей час знайшла за допомогою Інтернету роботу в одному з вузів Чехії, де зараз викладаю міжнародні відносини англійською. Платять 2000 євро на місяць. Квартира за свій рахунок. А от мій однокласник досі навчається у женевському Webster University і не працює. Рік навчання там коштує десь 36 тисяч доларів. Його батьки все оплачують, хоча він міг би спробувати поступити й сам", - каже 28-річна киянка Юлія Злотова.

Освіта за кордоном коштуватиме від 0 до 30 тисяч євро на рік в залежності від університету.

Після закінчення іноземного вузу колишній студент може розраховувати на зарплатню від 1000 євро.

"У Канаді, Великобританії та США освіта платна. Безкоштовні Чехія на чеській та Німеччина на німецькій. Найдорожча країна - це Англія. Тут навчання коштує 30-50 тисяч доларів на рік. Канада дешевша десь 11-12 тис. на рік, США 15-18 тис. на рік. Польща, Естонія, 2500-3000 євро на рік", - каже представниця компанії study.ua, що відправляє студентів вчитися закордон, 32-річна Оксана Падун.

Стверджує, що ті хто закінчив університет, вже на останніх курсах починають працювати.

"Зараз дуже популярна Канада. Працевлаштуватися там легко, всі спеціальності користуються попитом. В Канаді заробітна платня $11-25 на годину, США $8-9 на годину. А от Англія зробила заборону. Деякі студенти на можуть працювати і вчиться одночасно", - додає Оксана Падун.

Якщо майбутній студент вирішить вивчати, наприклад, готельний менеджмент, його батькам доведеться викласти від 2000 до 60000 євро на рік. В Україні подібна освіта коштує від 500 до 1000 євро на рік, але якщо ви вступаєте на бюджет, хабар може скласти майже таку ж суму як і на платному.

Багато студентів, що не мають коштів на платні вузи, навчаються за кордоном безкоштовно, отримуючи при цьому стипендії у середньому 1000 євро на місяць.

"Коли ще писав свою магістерську роботу по політології у Берліні, вирішив шукати роботу, бо грошей не вистачало. Для початку відкрив веб-сайт Бундестагу, відправив листа та своє резюме на електронну скриньку кожному депутату. Відповіли п'ятеро. До одного пішов працювати помічником. Платили погодинно, на місяць виходило десь 400 євро. Мій друг в Україні таким же чином відправляв листа на поштові скриньки депутатам Верховної Ради. Не відповів жоден, дуже часто листи просто вертались, бо скринька переповнена. Влаштувався помічником депутата через знайомих. Після закінчення університету я ще знайшов роботу в одній політичній організації із зарплатою 1000 євро. Просто відіслав резюме. В Україні та Росії я навіть не знаю де і як шукати подібну роботу і вакансії. Кажуть, на таку роботу, як у мене, тут беруть тільки "своїх" та по знайомству", - розповідає 27-річний Андрій Діденко із Запоріжжя.


 

За інформацією: gazeta.ua