Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
15 червня 2013 р. Всi новини

Розглянуті результати науково-дослідних робіт (2009-2012)

 

14 червня 2013 року під головуванням Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми відбулося засідання Наукової ради МОН щодо затвердження результатів експертизи анотованих звітів за закінченими науково-дослідними роботами у 2012 році, виконання яких здійснювалось за рахунок коштів Державного бюджету.

У засіданні взяли участь члени Наукової ради, зокрема, голови секцій 23 фахових напрямів.

Євген Суліма наголосив, «що у цьому році звітній кампанії вищих навчальних закладів та наукових установ щодо провадження наукової та науково-технічної діяльності у 2012 році було приділено особливу увагу».

За його словами, протягом останніх двох років Міністерство розробляє нові методи та підходи з метою належної організації наукового процесу в університетах та отримання результативних показників у сфері наукової діяльності вищої освіти, зокрема:

1) здійснюється переорієнтація наукових досліджень і розробок на прикладні;

2) на передній план винесені питання комерціалізації наукових результатів;

3) запроваджено єдину інформаційну систему «Наука в університетах», яка дозволяє більш ефективно узагальнювати та здійснювати аналіз наукової та науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ;

4) підготовлено низку рейтингових показників, які дозволили не тільки Міністерству, але і всім керівникам навчальних закладів та наукових установ проаналізувати свою роботу щодо провадження наукової діяльності, отриманих показників у цій сфері та зробити належні висновки для удосконалення своєї роботи;

Перший заступник Міністра також зазначив, що «за результатами проведеної роботи та звітної кампанії 2013 року виявлено низку проблем в організації наукового процесу університетів, які потребують негайного вирішення, а саме: налагодження належного планування в роботі, яке на сьогодні просто відсутнє в організації наукової та науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів та наукових установ».

Євген Суліма повідомив, що таке можна спостерігати, аналізуючи кількісні заплановані показники у наукових проектах відповідно до отриманих результативних показників в анотованих звітах за закінченими роботами, експертиза яких здійснювалася на засіданнях секцій. «Звертаю увагу на те, що ці анотовані звіти підписували керівники закладів. Це означає, що вони підтримують такий стан справ», - наголосив Перший заступник Міністра.   

Він закликав учасників засідання прийняти рішення щодо налагодження процесу планування в організації наукового процесу, розроблення методів оцінки діяльності наукових підрозділів, кафедр, факультетів, кожного науковця з метою використання наукового потенціалу університетів та наукових установ у повній мірі та отримання в майбутньому високих результативних показників у сфері наукової діяльності.

Окремо, Євген Суліма наголосив на більш широкому залученню науковців до роботи з наукометричними базами даних, таких як «SCOPUS».

Зазначимо, що під час засідання заслухано доповіді голів секцій за фаховими напрямами; обговорено результати експертизи анотованих звітів за закінченими науково-дослідними роботами та затверджено відповідне рішення.

 

 

 

За інформацією:  mon.gov.ua