Безкоштовний доступ до тестів
Рейтинги ЗВО
З НАМИ - до
ЗНО
на 200 балів !
Проход по ссылкам навигации
22 червня 2013 р. Всi новини

ВНЗ та бізнесові структури: новий етап розвитку співпраці у сфері комерціалізації досліджень

 

 

У Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова відбувся Міжнародний семінар з питань комерціалізації досліджень і співробітництва між вищими навчальними закладами та бізнесом.

Захід проходив за участю представників Британської Ради в Україні для ректорів українських ВНЗ.

Участь у семінарі взяли Перший заступник Міністра освіти і науки України Євген Суліма, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт, директор Британської Ради в Україні Мартін Даул та ректор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Віктор Андрущенко.

Звертаючись до присутніх, Перший заступник Міністра освіти і науки Євген Суліма окреслив основні завдання сьогоднішнього семінару. За його словами, «метою цієї зустрічі є розгляд можливих шляхів вирішення проблем комерціалізації університетських розробок, а також проблем організації процесу комерціалізації технологій в українських університетах».

«Сьогодні нам потрібно, перш за все, на основі вивчення найкращого досвіду організації комерціалізації технологій в британських університетах виявити напрями налагодження механізму комерціалізації, які можна було б адаптувати в системі українських ВНЗ», – підкреслив Перший заступник Міністра.

Як зазначив Євген Суліма, Україна на сьогодні має достатній потенціал для прискореного розвитку діяльності за такими науковими напрямами:

– фундаментальна наука;

– енергозбереження;

– раціональне природокористування;

– профілактика і лікування найпоширеніших захворювань;

– найсучасніші інформаційні та комунікаційні технології;

– нові речовини і матеріали.

Водночас, Перший заступник Міністра освіти і науки поінформував, що Міністерство освіти і науки також спрямовує свою діяльність на створення правових, економічних і організаційних умов для активізації розвитку дослідницької діяльності у ВНЗ, стимулювання розвитку та підтримку провідних наукових шкіл і закріплення молодих талановитих кадрів у науці.

«Але у першу чергу ВНЗ мають свою вигоду в тому, що навколо них працюють суб’єкти наукової сфери, оскільки кожен університет має змогу розвиватися, проводити нові наукові дослідження та підвищувати якість своїх винаходів, – зазначив Євген Суліма, – Комерціалізація цих винаходів – це ще один із інструментів на шляху досягнення наших потенційних можливостей».

З огляду на це, Перший заступник Міністра освіти і науки закликав керівників українських ВНЗ налагоджувати діалог з підприємцями та розвивати взаємовигідні відносини.

«Треба розуміти, що вищі навчальні заклади – це двигун інновацій, тому треба йти до підприємств, до тих, хто сьогодні сплачує податки та зацікавлений у нарощуванні свого прибутку, і запитати: «чим ми можемо допомогти у тому, щоб ваш прибуток збільшувався й надалі?», – наголосив Євген Суліма, підсумувавши: «Прагнення університетів до впровадження та комерціалізації науково-технічних розробок, що відповідають світовому рівню, є надійною запорукою економічного розвитку нашої держави».

Таку ж думку висловив і Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт. За його словами, «університети можуть робити величезний вклад у розвиток і підтримку малого, середнього бізнесу та великих підприємств, які знаходяться у пошуку успішний ідей і стратегій».

«Ми розуміємо, що різниця між базовими дослідженнями та технологіями, які можна використати може бути дуже великою, і, часом, її буде не так легко подолати. Але цей шлях має бути пройденим у партнерських стосунках між бізнесом та університетами. Ці стосунки створять конкурентно-нові ідеї, які стануть фінансовою базою для університетів і для бізнесу. Сподіваюся, що сьогоднішній семінар принесе вам нові ідеї, нові погляди та побудує новий шлях розвитку співпраці між ВНЗ та бізнесовими структурами», – сказав Саймон Сміт.

Під час заходу його учасники також заслухали доповіді закордонних гостей (зокрема, доповідь Пітера Форбса, радника Національного центру університетів та бізнесу, «Успішна співпраця університетів та бізнесу – досвід Великої Британії») та мали можливість подискутувати щодо таких актуальний питань як комерціалізація наукових досліджень, співпраця в галузі інновацій;   замовлення та фінансування бізнесом наукових досліджень та підготовки фахівців.

 

 

За інформацією:  mon.gov.ua